Foto: Verywell Family

Postoje razlike u vrstama ultrazvuka koji se rade tokom trudnoće. Svi ultrazvuci koriste zvučne talase za stvaranje slike.

Tradicionalni ultrazvuk je dvodimenzionalna slika koja stvara slike fetusa u razvoju. Poslednjih godina postale su popularne 3D i 4D. Ali, ovi ultrazvuci se ne smatraju standardnim prenatalnim testovima i lekar će vas na njih poslati samo ako su medicinski neophodni.

Dvodimenzionalni ultrazvuk daje obrise i slike ravnog izgleda, ali se može koristiti i za pregled unutrašnjih organa deteta. Ovo je korisno u dijagnostifikovanju srčanih smetnji, problema sa bubrezima i drugih potencijalnih unutrašnjih problema.

3D slike se koriste za prikazivanje trodimenzionalnih spoljnih slika koje mogu biti korisne u dijagnostifikovanju problema kao što je na primer zečja usna. 4D stvara sliku koja se non stop ažurira, kao pokretna slika.

Foto: Dailymotion

Svaka od ovih vrsta ultrazvuka ima svoje prednosti i mane. Mnoge porodice više vole 3D slike jer one daju bolji uvid kako beba izgleda.

Ultrazvuk se koristi za proveru brojnih varijabli, uključujući kako se vaša beba razvija, bilo koji problem u materici, jajnicima ili placenti, otkucaji srca vaše bebe, položaj bebe u materici, nivo amnionske tečnosti…

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments