Razlozi za anksioznost se nalaze i u vašem domu

       

Iako je određen nivo stresa normalan (neki psihijatri čak misle da je on dobar za čoveka jer ga podstiče na delovanje i promene), anksioznost može narušiti kvalitet života.

1. Osvetljenje

LED rasveta, fluorescentna svetla i plavo svetlo koje emituju smart telefoni i ekrani računara mogu pridoneti napadu teskobe. Pomoću rasvete napravite u svom domu opušteniju atmosferu. “Hladnu” LED rasvetu zamenite mekšom, “toplijom” , a pametni telefon prestanite da koristite dva sata pre odlaska na spavanje.

2. Vazduh

Vazduh na većoj nadmorskoj visini može pojačati simptome anksioznosti, pokazala je studija objavljena u Journal of Travel Medicine. Na mentalno zdravlje negativno utiču ustajali vazduh i smrad. Redovno vetrite stan, razgrnite zavese da uđe sunce, nabavite biljke.

3. Hemikalije koje se nalaze u proizvodima za čišćenje

Danas se hemikalije nalaze svuda oko nas, ali ako patite od ansksioznosti trebalo bi da se infromišete o tome kako određene hemikalije utiču na naše fizičko i psihičko zdravlje. Druga opcija je da zamenite proizvode koje koristite s EKO nalepnicama ili napravite sami kod kuće svoje proizvode za čišćenje.

4. Buka

Okidač za napade može biti i buka koja dopire u vaš stan. Npr. ukoliko živite blizu aerodroma, prometne ulice ili u komšiluku imate lajavog psa. Ne brinite, postoji rešenje za ovaj problem, a krije se u tzv. beloj buci, odnosno zvuku vode, kiše, vodopada, lišća ili nečeg sličnog, a sve ih možete pronaći na internetu. Pomoći će i deblje zavese na prozorima.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments