Razlozi zašto nastaju podočnjaci

Čak iako ste dobro spavali, opet ste se probudili sa crnim kolutovima oko očiju, a ne znate šta je razlog tome. Jedan od njih može biti anemija.

1. Nesavesno sunčanje
Fotooštećenja se akumuliraju uzrokujući prevremeno starenje kože, posebno tanke i osetljive kože ispod očiju, što može pogoršati i još više istak­nuti tamne podočnjake. Nezaštićeno i preterano izlaganje suncu utiče i na povećano lučenje pigmenta melanina koji može potamniti područje oko očiju.

2. Alergije
Alergijski simptomi prehlade i infekcija sinusa uzrokuju začepljenje disajnih puteva te nakupljanje krvi u venama i kapilarama ispod očiju, zbog čega podočnjaci dobiju tamniji izgled. I intolerancija na određenu hranu može biti faktor koji pridonosi nastanku neprivlačnih podočnjaka.

3. Anemija
Tamni podočnjaci mogu ukazivati na anemiju ili nedostatak gvožđa u organizmu. Osobe kojima nedostaje gvožđe često imaju bledu put pod kojom se naziru plave vene i kapilari po celom telu, pa i ispod očiju, što rezultira tamnim podočnjacima.

5. Zadržavanje tečnosti u organizmu
Zadržavanje vode u organizmu može doprineti nastanku natečenih podočnjaka jer se krvne žile ispod očiju šire i natiču. Prevelik unos soli može biti jedan od uzroka zadržavanja tečnosti, zato smanjite unos procesirane hrane bogate solju, a jedite što više svežih namirnica i pijte dovoljne količine vode kako biste izbacili višak soli. Pri tome može pomoći čaj od peršuna koji deluje kao prirodni diuretik.

6. Organizam ne unosi dovoljno tečnosti
Prevelika konzumacija kofeina, gaziranih i energetskih napitaka ili alkohola u kombinaciji s povećanim znojenjem i nedovoljnim unosom vode može uzrokovati dehidrataciju zbog koje koža pod očima postaje tanka, vrećasta i zatamnjena. Kafu ili crni čaj zamenite biljnim čajevima i dnevno pijte oko dve litre vode ili voćnih sokova.

7. Problemi s jetrom
Jetra ima vitalnu ulogu u ne­utralizaciji toksina, omogućuje njihovo sigurno uklanjanje iz organizma putem creva, pluća, kože i bubrega. Ako je funkcionisanje jetre na bilo koji način ugroženo, to će nepovoljno uticati na proces detoksikacije pa će se toksini početi nagomilavati u telu. To podstiče povećanje proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju tkiva, uključujući i ćelije kože, pa su tamni podočnjaci i smeđe pege uobičajeni znaci disbalansa jetre.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti