Ušli smo u period posta, vreme kada treba da se uzdržimo od mrsne hrane, pa se okrećemo hrani koja je posna ili makar težimo ka tome da budu posni recepti. Za doručak postoji nekoliko načina kako možete da usrećite ukućane, a pripremom posnih mekika sa praškom za pecivo, sigurni smo da ćete ih najviše obradovati.
Sastojci za posne mekike:
- 500 g brašna
- 200 ml tople vode
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica šećera
- malo soli
Priprema posnih mekika:
U 100 mililitara tople vode sipajte prašak za pecivo, šećer i kašiku brašna, pa promešajte i ostavite sa strane da se testo aktivira oko 10 minuta i to na toplo.
U drugu posudu prosejte brašno, pa dodajte so i ulje i onda odstojalu smesu sa praškom za pecivo i lagano zamesite glatko testo. Vratite testo u činiju i prekrijte streč folijom. Ostavite testo da nadođe najmanje pola sata.
Testo nije potrebno ponovo mesiti, već ga samo prebacite na radnu površinu i razvaljajte oklagijom. Isecite ga potom na željene komade, krugove ili kvadratiće i pecite u dobro zagrejanom ulju. Posne mekike su gotove kada porumene sa obe strane.
Pošto je vreme posta, možete ih jesti sa ajvarem, kornišonima ili uz konzervu tunjevine.
Prijatno!
ona.rs