Претрага
Close this search box.

Recept za POSNU TORTU sa pomorandžom i ČOKOLADOM je san snova – Ukus koji je oduševio sve sladokusce

Foto: Pexels

Poslastica idealna za dane pred nama.

Post počinje za dva dana, a sa njim na red dolaze i posni praznici. Za većinu domaćica je veliki izazov da pripreme poslasticu koja je posna, ali i po ukusu većine gostiju i ukućana.

Evo predloga za posnu tortu sa pomorandžom i čokoladom.

Satojci

Kore: mere sastojaka za koru može biti  čaša od 2dl

  • 4,5 čaša oštrog brašna/za biskvite uvek koristiri oštro/ 585g
  • 1 kašika sode bikarbone /14g
  • 2 kašike kakaoa /20g
  • prstohvat soli
  • 3 čaše šećera/540g
  • 3 čaše gazirane vode

Fil:

  • 200g posne čokolade za kuvanje
  • 8 kašika džema bilo kog u videu od smokava idealno bi bilo od pomorandže ili kajsije
  • 1/2 oceđene ponarandže

Drugi fil:

  • 1L soka bistrog soka od ponarandže
  • 4 pudinga od vanile/160g
  • 3 kašike kristal šećera
  • 250g posnog margarina
  • 200g šećera u prahu

Ganaš:

  • 200 g posne čokolade za kuvanje
  • 200 ml biljne slatke pavlake

Priprema torte

Četiri i po čaše oštrog brašna stavite u plastičnu posudu, 1 kašika sode bikarbone, 2 kašike kakaa, prstokvat soli, 3 čaše šećera, pomešajte. Tri čaše gazirane vode dodajte u suve sastojke i dobro izmešajte da nema grudvica.

Delimo smesu na tri dela za tri kore i pečemo koru po koru u kalupu prečnika 26 centimetara.

Izlijte jednu trećinu smese i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 15 minuta i tako naredne dve kore.

Pečene kore vadite iz kalupa, i ostavite da se hladi.

Prvi fil pravimo tako što u 200 grama posne čokolade za kuvanje dodajemo džem po izboru, 8 kašika i sok od jedne pomorandže i stavimo da se sve istopi i sjedini.

Preko svake od ohlađenih kora dodajemo trećinu fila od čokolade i pomorandže.

Drugi fil pravi se tako što se 700 ml soka od pomorandže stavi da se zagreje, a u 300 miliitara soka od pomorandže dodati 4 pudinga od vanile i 3 kašike šećera, dobro pomešati i dodati u zagrejan sok, mešati dok se ne napravi homogena smesa, a zatim skinuti sa plotne.

Dvesta grama šećera u prahu umutite sa 250 grama margarina. Ovu smesu dodajte u ohlađen puding koji ste prethodno napravili.

Drugi fil je gotov i možete ga premazati preko prvog fila od čokolade i džema. Zatim koricu postavite jednu na drugu.

Za dekoraciju otopite 200 grama posne čokolade u 200 ml biljne pavlake. Smesu kada se ohladi prelijte preko torte. Tortu možete dekorisati kandiranom pomorandžom.

srbijadanas.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti