Foto: Soberlink

Slušanje reči ‘ne’ s vremena na vreme može biti dobro za decu, jer postavlja jasne granice i kada se upotrebljava na odgovarajući način pokazuje da vam je stalo.

DAJTE DEFINITIVAN ODGOVOR

“Pa, videćemo…” ili “Verovatno ne” rečenice znaju da budu frustrirajuće za dete i često će moliti i ubeđivati da ‘Ne’ preraste u ‘Da’. Zato kada mislite ‘Ne’ to uradite direktno: “Ne, ne možeš to danas” ili “Ne, danas ne idemo tamo”. 

Naravno da ima slučajeva kada je odgovor ‘Možda’. U tom slučaju pomažu ovakve rečenice: “Nisam sigurna/siguran da li ćemo to moći danas da radimo. Moramo da sačekamo i vidimo kakvo će vreme biti posle ručka.”

PONUDITE KRATKO OBJAŠNJENJE

Kada dete razume razlog vašeg odgovora, postoje manje verovatnoće da rizikuje kada niste kraj njega da mu kažete ‘Ne’.

Foto: Scholastic

NE ODUSTAJTE OD SVOG ODGOVORA

Koliko god da vas dete ubeđuje frazama poput “Ali, svi drugi mogu samo ja ne!” ili vam govori “Zašto si zla/zao?”, podsetite svoje dete da ga volite i da je to pravilo, te prekinite razgovor. Zanemarite blago gunđanje i izbegavajte prepirku u svom odgovoru.

BORITE SE SA SVOJIM EMOCIJAMA NA ZDRAV NAČIN

Neki roditelji ne vole da govore ‘Ne’, jer ne žele da ispadnu “zli”, dok se drugi mogu osećati krivim što je njih i sebe dete uznemirilo. Bitno je primetiti kako se osećate kada kažete ‘Ne’, kako biste mogli da se bavite svojim osećanjima na zdrav način. Podsetite sebe da je u redu da dete doživi nekad i neprijatne emocije, poput tuge i razočaranja.

Foto: Good Therapy

BUDITE SIGURNI DA GOVORITE ‘DA’ ČEŠĆE

Ako svim zahtevima vašeg deteta odgovarate sa ‘Ne’, to zna da bude štetno po njih. Deci je potrebna prilika da istraže različita mesta i isprobaju nove stvari. Zato je detetu važno dati dozvolu da radi ono što je dobro za njegov razvoj.

Kada uhvatite sebe da previše puta izgovarate ‘Ne’, zapitajte se zašto je to tako. Da li ste previše umorni? Da li se brinete da će napraviti nered? Ne postajte previše restriktivni iz navike.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments