Roditelji uspešne dece rade ove stvari

       
Foto: www.npfs.org.uk

Profesori sa Harvarda, Ronald Ferguson i Taša Robertson, proučavali su kako različiti stilovi roditeljstva utiču na uspeh dece.

Roditelji koji svoje dete rano zainteresuju za učenje, pre nego da ono krene u školu i stekne radne navike, rade odličan posao. Uspešnija deca znaju slova pre nego što pođu u školu, a učiteljima se već sviđa kada deca to znaju u školi.

Roditelj nadgleda detetovo okruženje, ali ne znači da je “helikopter roditelj”. To znači da nadgleda okruženje svog deteta i innterveniše ako mu bilo šta zatreba.

Deca postaju uspešnija ako roditelji ne dozvole da na dete utiče nemanje resursa. “Roditelji mogu živet u siromaštvu, ali ako vide priliku za trenutni uspeh deteta, proći će kroz zid samo da bi deca to dobila”, izjavio je prof. Ferguson za Inc.

Roditelji treba da pomažu svom detetu da bude “istraživač”, a to podrazumeva da treba da idu u muzeje, na izložbe, u biblioteku, da bi dete istraživalo svet oko sebe.

Posle uloge da dete zainteresuje za učenje, roditelj, prema Fergusonov mišljenju, ima drugu najvaćniju ulogu, a to je da od deteta napravi “filozofa”. U ovom slučaju, roditelji nikada ne podcenjuju sposobnosti svog deteta, uvek daju odgovore na velika i mala životna pitanja.

Roditelj treba da bude “model” svom detetu. Roditelji koji ovo rade znaju veoma dobro koliko vrede, koje su im vrednosti važne i to prenose na svoju decu.

Deca treba da imaju u glavi roditeljski glas kada napuste kuću i taj glas će ih podučavati kroz razne životne situacije.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: