Roditeljima jedinaca ove stvari ne govorite

       

Jedna od stvari je “Sigurno je usamljen/usamljena”. Postoji razlika između toga da smo sami i da smo usamljeni. Deca jedinci najčešće se osećaju manje usamljeno, jer imaju više prilika da upoznaju sami sebe, a uz to provode više vremena čitajući, igrajući se i tako obogaćuju maštu. 

“Lako je biti roditelj jednom detetu”- Roditelji s jednim detetom ne moraju stalno da rešavaju svađe braće i sestara, ali to ne znači da im je lakše. Jedinci se više oslanjaju na roditelje i njihovu pomoć, a najveću ulogu igra i detetov karakter. Podsetite druge da su i sami verovatno želeli proširenje porodice.

“Zato je i razmažen/razmažena”- Dokazano je da dodatna pažnja roditelja ne mora rezultirati razmaženošću i bahatošću. Studije su pokazale da deca mogu da imaju samo pozitivne posledice što se tiče samopouzdanja i uspeha. Sve zavisi od pristupa roditelja, a ne činjenici da je dete jedinac.

“Da li ćete imati još jedno dete?”- Ovo pitanje ne bi trebalo pitati ni parove koji su dugo zajedno, a nemaju decu. Radi se o vrlo ličnom pitanju. 

“Jedinci su sramežljivi”- Studija sa Univerziteta u Ohaju dokazala je da jedinci imaju isto prijatelja kao deca koja imaju sestre ili braću. Profesor Toni Falbo sa Univerziteta u Teksasu je tu ‘pojavu’ proučavao čak 35 godina i zaključio da nema povezanosti između veličine porodice i introvertnosti.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments