Претрага
Претрага
Close this search box.

Ruskinja Ija bila je inspirisana Srbijom, pa napravila Pravi vojvođanski jestivi buket

Došla je pre tri i po godine sa suprugom u posetu prijateljima u Novi Sad. Tu su proveli samo pet dana, ali odlučila je da je to njihovo mesto za život. Predstavljamo vam Ruskinju Iju Makejevu, koja se u Novom Sadu oseća kao kod kuće, a izrađuje i više od običnog buketa- jestive bukete.

Ija Makejeva sa svojim omiljenim jestivim buketom od belog luka

Ija Makejeva je ekonomistkinja, ali njen trenutni posao baš i nema veze sa tim. Ona ima svoj brend koji se kratko i direktno zove “Jestivi buketi”.

“Ovo je bila sasvim slučajna priča. Ja kao majka tri sina imam mnogo obaveza. Zato mi je bio potreban neki hobi, vreme za sebe. Na jestive bukete sam slučajno naišla kada sam tražila kreativan poklon za rođendan jednog prijatelja. U cvećari sam tražila buket za muškarce, jer je to sasvim normalno pokloniti muškarcu u Rusiji, ali tamo me su me čudno gledali”, priča kroz smeh Ija.

“Kupila sam cveće, nešto namirnica i čekala šest sati ujutru da se otvori pijaca, kako bih mogla da realizujem svoju ideju. Prvi put mi je bilo teško da napravim buket, ali kasnije sve lakše.”

Foto: Ija Makajeva

Ija je upisala online kurs koji se održavao u Rusiji i sledeća dva meseca bila predana učenju. Prijatelji su joj bili najveća podrška, oni su je motivisali da nastavi dalje i pokrene posao. Tako je Ija upisala kurs fotografije i kurs srpskog jezika.

Sada drži radionice u malim grupama, kako bi svi zainteresovani korak po korak naučili kako da sami naprave jestive bukete.

“Nije teško napraviti jestivi buket. Naravno, morate da savladate sve “cake”, koje ja odmah objasnim, jer sada već imam dovoljno iskustva”.

Foto: Ija Makejeva

“Žene su više otvorene za nešto novo i kreativno. Muškarci ne vole da rizikuju. Kada žene naručuju ženama, one znaju tačno šta one vole, a ja svaki put napravim nešto posebno i drugačije”.

Na pijaci je svi znaju, a nije navikla da je prepoznaju na ulici, jer to po njenom mišljenju nosi i dozu odgovornosti, pa joj je svaki put čudno.

“Za slave su najpopularniji buketi od suvog voća. Ako pričamo o poklonu za muškarca tu je “Pravi vojvođanski”, kojem su mušterije dale ime. Tu idu kobasice, sir, paprike, kifle, možemo staviti vino ili pivo. Bila sam inspirisana Srbijom. Planiram da napravim i jedan inspirisan Rusijom, naravno tu će ići mala flaša votke, a ostale sastojke ćete videti na slikama mojih društvenih mreža”, kaže Ija za naš portal.

“Pravi vojvođanski” jestivi buket Ije Makejeve

Ija smatra da su njeni buketi dekorativni i emotivni. Osim buketa pravi i ukrasne aranžmane i korpe za stolove. Njen omiljeni buket je od belog luka.

“Prvi buket koji sam videla je imao beli luk. Bio je kao cvet i to je bila ljubav na prvi pogled. Nažalost, beli luk nije toliko popularan u buketima, ali je za mene najlepši. To je za mene simbol zdravlja”.

“Mnogo žena je krenulo da se bavi ovim nakon mog kursa koji nije samo o tome kako da naučite da napravite jestivi buket, već i kako da pokrenete svoj biznis. Ja pričam svoju priču, koje greške sam pravila, a šta je naprotiv bilo dobro. Dolazili su mi ljudi iz Bosne, Makedonije, Austrije, Švajcarske. U avgustu sam napravila i turu po Srbiji, gde sam održala radionice u Beogradu, Aranđelovcu, Kragujevcu. Srbije je mnogo lepa, još moramo da je istražimo. Toliko različiith gradova i kultura. Suprug, deca i ja volimo da putujemo po njoj.”

Foto: Ija Makejeva

Za svaki buket je potrebno oko sat vremena da se napravi, a Ija svaki dan ide u nabavku, jer su njene namirnice uvek sveže. Nikada nema spreman buket, sve se radi po narudžbinama.

“Nijedan buket koji se meni ne sviđa neće izaći iz mog studija. Ja ću ga uraditi dva, tri puta dok on ne ispadne kako treba. Ja sam perfekcionistkinja i svaki detalj mi je bitan. Kad pogledam slike sećam se svakog buketa kome sam ga uručila i za koju priliku. Nikada ne uzimam više narudžbina nego što mogu da napravim, neka dva, tri buketa dnevno su moja norma.”

Foto: Ija Makejeva

Ijina deca takođe znaju da naprave jestive bukete, a znali su i da ih pojedu, jer su najlepše i najslađe stvari u njima. Nekada joj i daju nove ideje i kombinacije.

“Za mene je uvek lepo kada dobijem dobijem slike i povratne informacije od ljudi koji su iznenađeni. A ponekad ja sam uručujem bukete direktno, koje naruče ljudi iz Amerike ili Nemačke preko interneta, kako bi obradovali druge. Mene niko ne očekuje i kada se ja pojavim, mogu da uhvatim tu pravu emociju.”

Foto: Ija Makejeva

Autor: Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti