Foto: Molekule Blog

Alergije se česte u jesen, jer tada cvetaju korenaste biljke poput ambrozije, kamilice i suncokreta. Povećava se i vlažnost vazduha, a jedna od najčešćih alergija je na plesan ili buđ.

Čak jedna od tri kuće sadrži plesan, prema izveštajima dobijenim na osnovu istraživanja. Postoji više vrsta plesni i to je gljiva koja raste u svim vrstama okruženja. Istraživanja sugerišu da su tri vrste plesni češće u kućama novorođenčadi, koja kasnije znaju da izazovu alergije i astmu.

Spore plesni se pojavljuju na mestima koja zahtevaju vlagu i toplotu, a u kućama se mogu naći u bilo koje doba godine, iako su najčešće u jesen zbog nedovoljno provetravanja i vlažnosti vazduha. Takođe, ostaci sapuna kod umivaonika mogu biti mesto za nastajanje plesni.

Foto: UW Medicine Right as Rain

Alergija na buđ je posebno rizična kod dece. Kao takvo, dete treba da izbegava vlažna mesta u kući i van nje. To su područja poput prostora sa sveže pokošenom travom, štale, bašte zgrada i tržne centre.

Plesan mogu da izazovu hemikalije nazvane mikotoksini, koji uzrokuju bolesti kod ljudi i životinja. Osobe koje su izložene mikotoksinima mogu iskusiti simptome uključujući indikacije prehlade ili gripa, umor, glavobolju i druge zdravstvene posledice.

Crni kalupi koji se nakupljaju i proizvode mikotoksine koji stvaraju iritacije i peckanje u ustima, nosnoj šupljini i grlu. Dugotrajno izlaganje crnom plesni opasno je kod male dece, jer povećava rizik od hemoragične upale pluća.

Foto: NearSay

Nemoguće je potpuno se rešiti buđi u domaćinstvu. Ali, smanjenje vlage je najbolji način za uklanjanje i sprečavanje daljeg rasta. Ako u kući već postoje znaci buđi, važno je preduzeti dubinsko čišćenje i ukloniti probleme koji uzrokuju vlagu.

Istraživanja sugerišu da je izlaganje buđi u zatvorenom povezano sa simptomima gornjih disajnih puteva, piskavošću, kašljem i astmom.

U kupatilima možete koristiti ventilatore za izduvavanje ili držati prozore otvorenim, što će pomoći da minimizirate vlažnost. U kuhinji nagledajte sve delove posuda za frižider i kante za smeće.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments