SAD golf šampionat napali hakeri!

Foto: Montana Pritchard / PGA of America

Grupa hakera upala je na server ovog prestižnog takmičenja. Hakeri su pokrali važne informacije, a pojedine su i zaključali, eliminišući mogućnost pristupa organizatorima turnira.

Fajlovi koji sadrže marketinški materijal za potrebe šampionata, kao i za potrebe Rajder kupa u Francuskoj, zaključani su. Grupa hakera traži novac od organizatora kako bi im omogućila pristup ovim podacima.

Iz organizacije poručuju da ovaj napad neće uticati na dalji tok pripreme turnira. Naime, podaci koji su „oteti“ zapravo su pripreme za štampu, kao i grafički elementi, logotipovi sponzora i slično.

Međutim, otmičari podataka ističu da bi bilo kakav pokušaj neutralisanja softvera koji su koristili pri otimanju fajlova, proizveo automatsko uništavanje otetih fajlova.

Softer koji je korišćen u ovom hakerskom napadu poznat je kao ransomver (ransomware). Njegova primena postala je vrlo česta. Hakeri ga koriste kako bi iznudili novac od ljudi i preduzeća širom sveta.

Većina eksperata za sajber kriminal savetuje pojedince i organizacije da odustanu od ideje plaćanja radi povrata svojih dragocenih informacija. Prema njihovim navodima, ne postoji garancija da će hakeri nakon uplate novca zaista otključati podatke. Takođe, to što ćete povratiti svoje informacije i fajlove, opet ne znači da hakeri nisu napravili svoju kopiju sa kojom mogu da vam nanesu dodatnu štetu.

Činjenica da su hakeri u ovom slučaju reagovali svega par dana pred početak turnira, objašnjena je njihovim planiranjem da maksimizuju efekat napada. Na taj način ostavili su jako malo vremena organizatorima da donesu odluku šta će i na koji način učiniti povodom napada.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti