Foto: Chess.com

Za pet meseci Svetskog prvenstva u šahu u Moskvi 1984. godine, šahista Anatolij Karpov izgubio je više od deset kilograma, piše LiveScience. Strahujući za njegovo zdravlje, organizatori su prekinuli turnir.

Iako drugi šahisti nisu iskusili tako veliki gubitak kilograma, vrhunski takmičari u proseku izgube oko 6000 kalorija u danu, bez ustajanja.

Da li je mozak zaslužan za veliki gubitak energije? 

Kad se organizam odmara i ne bavi se drugim aktivnostima osim disanjem, održavanjem telesne toplote i probavom, mozak troši 20 do 25 posto ukupne energije tela koja nastaje uglavnom iz glukoze. To je oko 350 do 450 kalorija na dan za prosečnu ženu i muškarca. Tokom detinjstva, mozak troši više.

“Kod prosečne dece uzrasta od pet do šest godina, mozak može da troši i do 60 posto energije tela”, rekao je Dag Bojer, profesor evolucijske antropologije na Univerzitetu Djuk.

Mozak se nikad ne odmara, i dok spavamo koristi energiju kako bi održao telesne funkcije.

Budući da troši mnogo energije, kad ga dodatno uposlimo, mozak troši više kalorija za kognitivno zahtevne zadatke.

Vrhunski šahisti su pod velikim stresom koji vodi do ubrzanih otkucaja srca, bržeg disanja i preznojavanja. U kombinaciji ti efekti troše više kalorija tokom vremena. Takođe, ponekad moraju da sede i do 8 sati, što može poremetiti uobičajene navike u ishrani. Sličan problem mogu da imaju i muzičari koji su takođe pod stresom i ne jedu redovno.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments