Saveti za roditelje: Istine i zablude o dojenju

       

Ako ste se odlučili da dojite dete, ili i dalje to radite, a ne pomažu vam priče koje vam drugi govore ili vas, pak, bune, pišemo vam o nekoliko zabluda i istina o najzdravijoj ishrani za vaše bebe u nekoliko prvih meseci njihovog života.

  1. Zabluda- Žene koje imaju manje grudi ili ravne bradavice nemaju dovoljno mleka i ne mogu da doje.

    Istina- Veličina gruda i oblik bradavica nemaju veze sa dojenjem. Bebe mogu        da nahrane grudi i bradavice svih oblika i veličina.

2. Zabluda- Dojenje zahteva mnogo muke.

    Istina- Kada prođu prvi bolni dani i kada vaša beba zaista nauči kako se jede,        videćete da nema lakšeg i lepšeg načina da hranite svoju bebu. Za razliku od            mlečnih formula, majka i majčino mleko uvek su spremni za bebu.

3. Zabluda- Dojenje vas sputava.

Istina- Tačno je da dojenje zahteva da vi i beba budete na istom mestu u isto        vreme, ali uz pomoć pumpice, mleko možete ostaviti u frižider ili zamrzivač i          bebu ostaviti nekome na čuvanje kada idete negde.

4. Zabluda- Morate ojačati bradavice da ne bi bolele dok dojite.

Istina- Ženske bradavice su stvorene za dojenje, zbog toga nema potrebe za          detaljnim pripremama, a pogotovo ne za izvlačenjem istih!

5. Zabluda- Ako dojenje nije funkcionisalo sa prvom bebom, neće ni sa drugom.

Istina- Istraživanje je pokazalo da čak i ako ste imali problema sa dojenjem          prve bebe, dojenje druge biće lakše, samo ne odustajte. Budite okruženi podrškom i nasmejanim ljudima i dojenje će biti uspešnije.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: