Saveti za roditelje: Izbor imena za novorođenče

       

Većina roditelja ostavlja ovu odluku za sam kraj.

Iako u glavi ili na papiru imate imena za bebu, teško je odlučiti se za jedno i neretko roditelji imaju dilemu pri odabiru imena za bebu. Roditelji mahom traže moderna, neobična imena ili pak ona tradicionalnija i za njih značajnija. Dajemo vam nekoliko saveta kako odabrati ime za vašu bebu.

  • Neka to bude ime koje vam nešto znači. Ako imate dragog člana porodice, omiljenog sportistu (verujte nam na reč, ljudi to rade) ili možda želite ime za novorođenče koje u korenu reči ima neko značenje, ime koje iza sebe ima priču kao navedeni primeri smanjiće vam izbor i pomoći u odabiru.
  • Ime koje nije često. Sve više roditelja se opredeljuje za ovu odluku- da njihova deca mose jedinstvena imena sa kojima će biti prepoznatljiva.
  • Ime koje niko nikad nije čuo. Malo je takvih imena, ali probajte. Svakako ćete svoje dete obeležiti unikatnošću.
  • Vratite se svojim korenima. Pogledajte svoje porodično stablo. Možda će vam baš ono pomoći u izboru.
  • Razmislite da li se ime slaže sa prezimenom. Kada birate ime, obavezno proverite da li se slaže uz prezime. Opšte pravilo je da se kratka imena slažu sa dugačkim prezimenima (i obrnuto).
  • Ostanite prilagodljivi. Imajte strpljenja i sačekajte do pred sam kraj- nemojte ispisivati na krevecu, kupovati bodiće sa printom imena ili narukvice sa imenom deteta. Možda će vaša Lena biti Una kada je prvi put ugledate, ili uz Miloša pre pristaje ime Relja. Sami ćete proceniti.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments