Roditelji najviše trpe zbog bebinih grčeva.

Slušanje bebinog vriska stvara nervozu , a studije pokazuju da je to povezano i sa porastom krvnog pritiska, promenama u cirkulaciji krvi, drugim rečima, moguće su psihičke i fizičke posledice.

Potražite zamenu– Ako samo vi držite bebu koja plače celu sedmicu, naravno da će to uticati i na vaš odnos sa njom i sa ukućanima. Ravnopravno podelite dužnost i oko grčeva, kao i oko svega što se tiče bebe. S vremena na vreme, potražite pomoć nekog drugog člana porodice ili bebisiterke, a vi idite u dugu šetnju ili uradite nešto za sebe.

Isključite se– Bebin plač zna da bude različitih intonacija. Ako beba duže plače, dok je nosite stavite čepove za uši ili slušalice- tako ćete manje čuti plač, ali neće ga potpuno izolovati. Možete slušati muziku, to će i vas umiriti a bebu ćete ljuljati u ritmu melodije, pa će i njoj prijati.

Razgovarajte o tome– Isplačite se. Na ramenu supruga, člana porodice, pedijatra… To neće sprečiti kolike, ali će vama biti lakše.

Vežbajte– Vežbajte kod kuće sa bebom ujutru, a ako imate vremena počnite da trenirate. Fizičke vežbe oslobađaju od stresa.

Plašite se da ćete povrediti bebu– Vi ste ljudsko biće i sasvim je normalno da vam smeta da slušate bebu koja stalno plače. Za neke roditelje, beskrajno plakanje može dovesti do toga da počnu da zlostavljaju decu (pogotovo ako majke pate od postporođajne depresije). Zatražite pomoć, bebu stavite na bezbedno mesto i pozovite supruga, suprugu, prijatelje, rođake, lekara ili nekoga ko vam može pomoći.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
L0RY
18/08/2018 00:24

Koristan tekst. Mnogo korisniji od tekstova koji promovišu dojenje.
Nije svako dete isto i neka deca plaču (vrište) i danju i noću po par sati bez prestanka.
Nije najteža vriska, koliko je teško kad nemožes da normalno spavaš pola godine (ni u trudnoći nema spavanja). Ovo je iz ličnog iskustva.
Potpunog rešenja nema. Grčevi prodju za 3-4 meseca. Pa onda kreću zubici 😉 ali to je lakše.
Važno je ne izlagati sebe nikakvom dodatnom pritisku (kuća, ručak, uspešnost dojenja…), već svemu povući jasnu granicu.
Detetu trebate normalni i raspoloženi.
Nema drugog prioriteta.