Saveti za roditelje: Kako sniziti povećanu temperaturu

       

Različite temperature zahtevaju različito lečenje, a za neke nije potrebna nikakva terapija.

Povišena temperatura izazvana bakterijama leči se antibioticima, koji posredno snižavaju temperaturu otklanjajući infekciju.

Temperatura izazvana toplotnim udarom (to podrazumeva  pregrejanu prostoriju ili preterano utopljavanje deteta) mora se odmah spustiti, dok groznica izazvana virusnom infekcijom dođe i prođe sa virusom.

Ako Vaše dete ima temperaturu preduzmite sledeće mere:

  • Rashladite dete– Obucite mu laganu odeću da bi telo odavalo višak toplote. Ako je potrebno uključite klima uređaj ili ventilator, da biste održavali prijatnu temperaturu sobe (ako se dete ježi znači da je u sobi hladno, i ond telo zadržava toplotu i temperatura ostaje povišena).
  • Povećajte unošenje tečnosti– Važno je da dete unosi više tečnosti nego obično. U zavisnosti od uzrasta, češće dojite dete ili hranite iz flašice, nudite vodu, čajeve ili ako je starije i supice, sokove… Podstičite je da pije tečnost, ali je nemojte prisiljavati.
  • Povećajte unos kalorija– Deci koja imaju temperaturu potrebno je više kalorija, a ne obrnuto, ali isto kao i sa tečnošću, nemojte dete prisiljavati.
  • Pažljivo sa lekovima– Za sve lekove koje želite da date svom detetu, prethodno se   obratite izabranom pedijatru. U slučaju sunčanice ili toplotnog udara deci ne treba davati nikakve lekove.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: