Saveti za roditelje: Kako zaštiti decu od sunca

       
Dr Milka Velisavljev Pomoriški

“UV oštećenja i česte opekotine od sunca tokom detinjstva dokazano povećavaju rizik od raka kože kasnije u životu, pa je od presudne važnosti da je dečja koža odgovarajuće zaštićena”, navodi za naš portal dr Milka Velisavljev- Pomoriški, pedijatar i osnivač poliklinike “Velisavljev”.

Sezona je letovanja, a mnogi od vas idu na more ili planinu. Dr Velisavljev- Pomoriški dala je za naš portal korisne savete koji će vam sigurno biti potrebni.

U daljem razgovoru, dr Velisavljev- Pomoriški naglasila je da decu uzrasta do godinu dana ne treba izlagati suncu i da je potrebno da roditelji stavljaju deci kape sa širokim obodima, šeširiće, duge rukave i odeću za zaštitu od sunca.

“Starija deca se mogu izlagati suncu, ali nikako u periodu od 10-17 časova. Potrebno je da deca koriste i zaštitne kreme, a idealan faktor je 50 koji sadrži UVA, UVB filtere. Koža dece je osetljivija, pa bi bilo dobro izbegavati boje, mirise i paraben, da koža ne bi reagovala na određene sastojke”, rekla je doktorka.

Često ni odrasli ne znaju kako se pravilo koristi krema za sunčanje, pa je pogrešno nanose i to samo prvih dana letovanja, misleći da kasnije nema potrebe za tim.

“Za zaštitu od sunca vrlo je važno da se pravilno nanese krema. Treba je naneti obilno na kožu deteta i to 20 minuta pre izlaganja suncu kako bi koža mogla lepo da upije kremu. Potrebno je dodati još jedan sloj kreme nakon 30 minuta, kako bismo osigurali zaštitu. Nakon ovoga, krema za sunčanje nanosi se na svaka dva sata, a naročito ako je dete bilo u vodi”, navodi dr Velisavljev- Pomoriški.

Određene situacije mogu dodatno da pogoršaju učinke sunca na kožu deteta.

“Koža dece svetlije puti, dece sa pegicama i crvenom kosom veoma je osetljiva na sunce i brže izgori, jer njihova koža proizvodi manje melanina, pigmenta koji nas štiti od UV zračenja. Takođe, i lekovi za akne mogu da učine kožu osetljivijom na sunčeve zrake nego inače. Preporučuje se da se deca sa mladežima koji su izraženi više zaštite od sunca”, još neki su od saveta doktorke.

Za kraj našeg razgovora doktorka Velisavljev- Pomoriški savetovala je sve roditelje da bi letovanje prošlo u najlepšem sećanju, treba poštovati ove savete, uvek sa sobom imati mnogo vode za piće i što više praviti hlad koristeći suncobran.

Autor: nsuzivo.rs

 

1
Komentari:

1 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
1 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Tea

Nasa doktorka, divna zena 🙂