Saveti za štednju vode

       

Popravljanje cevi koje cure. Jedna kap po minuti je skoro 200 litara vode u godinu dana! Stegnite cevi i pronađite one koje cure.

Korišćenje glave tuša sa slabijim mlazom- Tuširanje s ovakvim tušem sigurno nije isto kao s običnim, ali može uštedeti do 75% više vode, nego što običan potroši.

Kraće tuširanje i kupanje- Dugim pranjem potroši se barem 4 puta više vode nego tuširanjem koje traje 3-5 minuta.

Zalivanje cveća i biljaka kockicama leda- Kockice leda sporije se apsorbuju, onemogućavajući curenje dodatne vode iz saksije. Kockice koje su vam ispale na pod, uvek iskoristite za ovaj trik.

Ponovo korišćenje vode- Ako pronađete čašu ustajale vode negde u kući, njome zalijte  cveće.

Bacanje otpada u kantu, ne wc šoljk- Maramice, ostatke hrane ili manji otpad ne bacajte u wc i ne puštajte vodu, već odvojite pravilno.

Zavrnite slavinu dok perete zube- Nema potrebe da voda teče iz slavine dok perete zube. Napunite čašu vodom, nakapajte četkicu, mućkajte usta tom vodom, isperite preostalom iz čaše. Vodom koja je ostala u čaši zalijte biljku.

Punjenje mašine za suđe do kraja- Nikada nemojte upaliti ako nije do kraja ispunjena prljavim suđem. Na taj način ćete potrošiti manje vode, struje i energije.

Pranje neke odeće ručno- Lagane i tanke tkanine jednostavno je oprati na ruke. Uštedećete vodu i energiju.

Korišćenje jedne čaše na dan- Neka svaki ukućanin koristi svoju, jednu čašu dnevno za sve napitke koje konzumira.

Kupanje dece zajedno- Oni će se zabavljati, a vi uštedeti litre i litre vode.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: