Savršen dodatak letnjoj ishrani: Uz jednu kašiku ove paste pretvorićete i najobičniji obrok u rapsodiju ukusa

Kada temperature porastu, apetiti opadnu, a potreba za lakšom, osvežavajućom i hranljivom hranom postaje prioritet.

Upravo tada na scenu stupa tahini – zlatasta, kremasta pasta od susama, koja već vekovima zauzima važno mesto u bliskoistočnoj i mediteranskoj kuhinji, a poslednjih godina sve više i na našim tanjirima.

Tahini je prirodno bogat zdravim mastima, biljnim proteinima, kalcijumom, gvožđem i vlaknima, što ga čini idealnim izborom za letnje obroke – laganim, ali hranljivim.

Uz to, potpuno je biljnog porekla, lako svarljiv i ne zahteva termičku obradu, što znači manje vremena pored šporeta, a više uživanja u hladovini.

Kako koristiti tahini tokom leta?

1. Kao preliv za salate

Pomešajte tahini sa limunovim sokom, malo vode, belim lukom i prstohvatom soli – dobićete bogat, kremast dresing koji će običnu salatu pretvoriti u raskošan obrok.

2. U hladnim pastama i namazima

Tahini je ključni sastojak humusa, ali može se kombinovati i sa avokadom, pečenim paprikama ili čak slatkim sastojcima poput meda za doručak na tostu.

3. Kao zamena za pavlaku ili majonez

Dodajte ga u sendviče, tortilje, ili hladne sosove – dobićete punoću ukusa bez nepotrebnih aditiva i mlečnih proizvoda.

Savršen za letnji detoks i energiju

Zahvaljujući bogatstvu nutrijenata, tahini može pomoći u održavanju energije tokom sparnih dana, a njegovi antioksidansi i zdrave masti podržavaju metabolizam i rad srca.

Posebno se preporučuje osobama koje poste, praktikuju vegansku ishranu ili jednostavno žele da svoje letnje obroke obogate nečim autentičnim i zdravim.

24sedam.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčitanije

Podelite članak:

Pretplata na obaveštenja

Još ovakvih vesti
slični sadržaji

Recept dana: Čokoladna mus torta je pravi užitak za sve čokoljupce, a i oni koji to nisu zbog nje će postati

Čokolada je uvek dobar izbor. Bilo da slavite rođendan, obeležavate...

RASHLADITE SE U VRELIM DANIMA! Recept za najukusniji italijanski sladoled: Ukućani će obožavati ovu poslasticu

Ako ste ikada probali pravi italijanski sladoled (gelato) od pistaća, znate...

GOTOVE ZA TILI ČAS Najlepše mekane krofne i to po receptu sa Svete Gore

Pripremeljene po svetogorskom receptu, ove krofne uvek i svima...

Recept dana: Ukusne zapečene paprike sa sirom, jajima i kulenom su idealan letnji obrok!

Kad temperature porastu, svi tražimo brze i jednostavne recepte koji ne...