Foto: Heather Hackney

Doktor Sebastijan Kremer, britanski eminentni psihijatar za decu i adolescente, uradio je 2000. godine studiju pod nazivom “Krhki mužjak”.

Prema ovoj studiji, muški embrioni su podložniji stresu majke. Dečaci takođe imaju veće šanse da će se roditi pre termina, a mrtvorođenost je češća.

Pri rođenju mozak im je slabije razvijen od devojčica do šest nedelja. Dečaci nastavljaju da se razvijaju sporije od devojčica, čak i kako stare. Zato ovaj dr zaključuje da je “Briga o dečacima, uopšteno gledano, teža”.

“Budući da je kod muškog odojčeta sporije sazrevanje desnog dela mozga u prvoj godini života, važna je posebna majčina pažnja i povezanost s detetom kako bi se dečaci potpuno društveno i emocionalno razvili”, rekao je dr Alan Šor, sa UCLA univerziteta u SAD-u.

To ne znači da kćerkama i devojčicama ne treba davati dovoljno pažnje ili ih pak zanemarivati u odnosu na mušku decu. Naprotiv. Samo treba prihvatiti činjenicu i učiti ih da su emocije prirodna stvar i da je u redu plakati, a ne biti “jak”.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments