Foto: Torontek

Gestacijski dijabetes je dijabetes dijagnostifikovan prvi put tokom trudnoće. Kao i druge vrste dijabetesa, utiče na to kako vaše ćelije koriste šećer, uzrokuje visok nivo šećera u krvi što kože uticati na zdravlje vas i vaše bebe.

Buduće majke mogu pomoći u kontroli gestacijskog dijabetesa jedući zdravu hranu, vežbajući i, ako je potrebno, uzimajući lekove.

Prema novijem istraživanju, analizirani su podaci više od 2000 trudnica iz Kalifornije koji su uključivali upitnike o fizičkoj aktivnosti i ishrani, zajedno s evidencijama testova glukoze u krvi i dijagnozama gestacijskog dijabetesa. Otprilike četvrtina žena imala je abnormalan nivo šećera u krvi (što može biti preteča gestacijskog dijabetesa), a 6,5 ​​posto razvilo je gestacijski dijabetes.

Foto: BabyCenter

Ali, žene koje su tokom prvog trimestra trudnoće više vežbale, ređe su imale abnormalni nivo glukoze u krvi ili gestacijski dijabetes za razliku od žena koje su manje vežbale, pokazalo je isto istraživanje.

To znači da su vežbale barem 264 minute nedeljno umerenim intenzitetom ili 132 minute nedeljno snažnim intenzitetom. Uoprošćeno, to znači 38 minuta hodanja dnevno ili 19 minuta trčanja dnevno.

-Ovi rezultati pokazuju da je vežbanje korisno u izbegavanju gestacijskog dijabetesa, iako ćete možda morati da učinite malo više nego što je trenutno preporučeno da biste uživali u toj dobrobiti- rekla je autorka studije Samanta Erlih za portal BabyCenter.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments