Uzgoj mikrobilja bundeve kod kuće je jednostavan, pristupačan i brz način da dodate svežinu i nutritivnu vrednost svojoj ishrani. Ovi mali izdanci su bogati hranljivim sastojcima i odlični za dodavanje u razna jela, kao što su salate, supe i pržena jela.
Uz malo truda, za dve nedelje možete uživati u zdravim i ukusnim mikrozelenim izdancima. Evo detaljnog vodiča kako da ih uzgajate korak po korak.
Korak 1: Priprema semenki bundeve
Prvi korak je da prikupite sve semenke bundeve koje planirate da koristite. Stavite ih u činiju i dobro ih operite kako biste uklonili sve vlaknaste niti koje su ostale nakon što ste ih izdvojili iz bundeve. Temeljno ispiranje je važno kako bi semenke bile čiste i spremne za uzgoj.
Saveti: Ako imate puno semena, ne morate ih sve koristiti odjednom. Odaberite manju količinu za prvi pokušaj, kako biste lakše kontrolisali proces.
Korak 2: Priprema podloge za uzgoj
Za uzgoj mikrozelenih bundeva kod kuće ne trebate skupe posude ili opremu. Sve što vam je potrebno su tanjir i papirni ubrusi. Postavite nekoliko slojeva papirnog ubrusa na tanjir i natopite ih vodom, tako da budu potpuno vlažni. Zatim lagano istisnite višak vode kako biste osigurali da ubrus bude vlažan, ali ne i mokar.
Korak 3: Setva semena
Nakon što su ubrusi spremni, ravnomerno rasporedite oprane semenke bundeve po površini ubrusa. Pazite da semenke ne budu preblizu jedna drugoj, kako bi svaki izdanak imao dovoljno prostora za rast. Kada su semenke raspoređene, prekrijte ih drugim tanjirom. Ova tehnika pomaže da se zadrži vlaga, što ubrzava klijanje.
Savet: Postavljanje semena na dovoljno rastojanje omogućava bolje provetravanje i smanjuje rizik od truljenja.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Michael Griffiths (@the_mediterranean_gardener)
Korak 4: Održavanje vlage i rast
Održavanje vlažnosti ubrusa je ključno za uspešno uzgajanje mikrozelenih bundeva. Prskajte semenke vodom jednom dnevno, kako bi ubrusi ostali vlažni, ali ne mokri. Nakon nekoliko dana primetićete kako se koren počinje formirati. Držite semenke pokrivene sve dok ne vidite zelene izbojke.
Kada se pojave mali zeleni izdanci, možete ukloniti gornji tanjir i omogućiti biljkama da rastu na prirodnom svetlu. Svetlost je važna za pravilno sazrevanje mikrozelenih izdanka, ali izbegavajte direktno sunce jer može isušiti biljke.
Korak 5: Berba i upotreba mikrobilja
Nakon otprilike dve nedelje, mikrozeleno bundeve će biti spremno za berbu. Izbojci treba da budu visoki oko 5-7 centimetara. Koristite makaze kako biste pažljivo odrezali izdanke tik iznad korena. Mikrozeleno možete odmah koristiti ili čuvati u frižideru do nekoliko dana.
Mikrobilje bundeve je izuzetno korisno za dodavanje svežine i ukusa različitim jelima. Možete ga koristiti u salatama, dodavati u supe za pojačavanje ukusa ili koristiti kao dekoraciju na glavnim jelima. Takođe je odličan sastojak za smoothie napitke, jer daje blagu orašastu aromu.
Mikrozeleno bundeve nije samo ukusan dodatak, već i bogat izvor vitamina i minerala. Sadrži visok nivo vitamina A i C, kao i kalijuma i magnezijuma. Antioksidanti koji se nalaze u mikrozelenim biljkama pomažu u zaštiti ćelija i poboljšavaju zdravlje kože.
24sedam.rs