Sezona bundeve: Sadrži više kalijuma od banane

       
Foto: SNAP-Ed Connection- USDA

Antioksidansi koji se nalaze u bundevi mogu delovati protiv pada kognitivnih funkcija. Istraživanje dugo 13 godina evaluiralo je povezanost između ishrane bogate karotenoidima i kognitivnih učinaka. Utvrđena je povezanost između konzumacije citrusnih plodova i povrća i očuvanja kognitivnih funkcija tokom starenja.

Bundeva je povezana i sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, snižava krvni pritisak i smanjuje upale.

Jedna šoljica bundeve ima 582 mg kalijuma, više nego u banani. Preporučeni dnevni unos kalijuma iznosi 4700 mg na dan. Povećavanjem unosa kalijuma može se smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti snižavanjem krvnog pritiska.

Bundeve su bogate topljivim i netopljivim vlaknima, mogu vas zasititi i odbraniti od napada gladi.

Autor: nsuzivo.rs

 

Komentari: