Uz rokove, obaveze nakon posla i dinamične dnevne stresne situacije, retko kada imamo vremena da zastanemo i da primetimo prve znakove iscrpljenosti. Međutim, ovo može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, pa zato, u toku dana, nađite vremena i oslušnite svoje telo.

Iako ignorisanje obaveza nije realno rešenje, ponekad nam je svima potrebna pauza, kako bismo bili efikasniji i produktivniji. Prihvatanje toga da smo na kraju dana samo ljudska bića i da grešimo, te da nam je potreban i odmor, prvi su korak u tome da pomognemo svom fizičkom i psihičkom zdravlju.

U nastavku otkrijte kako nam to telo poručuje da je vreme da usporimo i da napravimo pauzu.

Stalno ste bolesni

Proteklih nekoliko meseci bili su vam teški, a uz to, imate infekciju sinusa ili ne prestajete da kašljete već nedeljama? Iako ne možete da kontrolišete svoj imuni sistem, možete mu pomoći da bolje radi. Količina stresa s kojim se surećete može da utiče na opadanje imuniteta, a znak da je vreme za pauzu jeste kada simptome prehlade osećate duže od dve nedelje.

Zanemarili ste svoje potrebe

Ukoliko preskačete obrok kako biste završili sav posao, ne krećete se dovoljno ili ste otkazali odlazak na pregled zbog posla, to su sve znaci da vam je potrebna pauza. Nekoliko dana odmora daće vam vremena da se posvetite svom zdravlju i da poboljšate kvalitet života.

Umorni ste, a ne možete da zaspite

Preveliki umor i te kako može da uzrokuje nesanicu, a manjak sna utiče na brojne procese u organizmu. Ukoliko vam se ovo desi više puta nedeljno, znajte da je vreme za odmor od posla i obaveza.

Uvek ste tužni

Ukoliko ste konstantno neraspoloženi i nemotivisani, nivo produktivnosti ravan je nuli, ma koliko sati da radite. Radije napravite pauzu i vreme iskoristite za nešto što volite. Pogledajte omiljenu seriju, idite na piće sa prijateljima ili u šetnju. Pokušajte da zaboravite na obaveze makar na sat vremena.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments