Foto: Pampers

Autosedišta u smeru suprotnom od smera vožnje mogu značajno da povećaju šanse da će vaše dete, u slučaju sudara, proći bez povreda, posebno glave.

Deca bi trebalo ostati u autosedištima okrenutim u smeru suprotnom od smera vožnje što je duže moguće kako bi zaštitili njihove glave i vrat u slučaju sudara, nove su smernice koje je nedavno izdala Američka pedijatrijska akademija.

Zanimljiva je to vest jer se dogodilo ono što se očekuje već godinama: SAD je napokon prihvatio smernice koje zagovaratelji skandinavske sigurnosti već duže vreme govore. Do sada je Američka pedijatrijska akademija govorila da bi se deca trebalo voziti u autosedistima okrenutim suprotno od smera vožnje bar do drugog rođendana, a sada i oni naglašavaju da bi se deca trebalo tako voziti koliko god dugo to autosedišta omogućavaju.

Roditelji se savetuju da što duže drže dečje sedište u smeru suprotnom od smera vožnje sve dok deca ne dostignu maksimalnu visinu i težinu navedenu na nalepnicama i priručniku za upotrebu, nezavisno od detetovih godina. Svaki mesec daje više vremena za razvoj glave, vrata i kičme, ali ih i štiti ako dođe do sudara.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments