Simptomi toksičnog roditeljstva

       
Foto: Medium

Deca toksičnih roditelja osuđivaće svoje roditelje, a isto će njima činiti njihova deca, ako ne prekinu loš model ponašanja i okrivljavanje zamene razumevanjem.

Toksični roditelji svojoj deci ne dozvoljavaju da pokažu negativne emocije, ili emocije uopšte, na prvo mesto stavljaju svoja osećanja, često deci nabacuju osećaj krivice kojim ga kontrolišu. Takođe, takvi roditelji svojoj deci daju “tretman ćutanjem” kada su ljuti na njih, što znači da ne žele da razgovaraju sa njima, a to na decu ostavlja posledice i deluje jako nezrelo sa roditeljske strane.

Toksični roditelji smatraju da su njihova deca odgovorna za njihovu sreću.

Majstori manipulacije

Dete koje je odraslo uz toksične roditelje usavršilo se u tome da aktivno odgovara na njihove potrebe, kako bi im se svidelo. Takvo dete zna kako da oraspoloži roditelje i da im emocionalnu potporu. Kada odraste isto čini svojoj deci, ali i ljudima oko sebe kako bi ih privolelo da nešto učine za njega. Deca toksičnih roditelja zbog ovog neće biti u stanju da razviju svoju ličnost, ali na sreću krug se može prekinuti. Samo treba osvestiti svoje ponašanje i prestati manipulisati.

Niste svesni uticaja svojih roditelja

“Što su toksičniji odnosi u porodici, to ih je teže prepoznati. Posebno je teško deci da shvate da su toksično odgajani”, kaže psihološkinja Šeri Kempbel, autorka knjige o toksičnom roditeljstvu. Možda se često uhvatite da krivite sebe, a niste svesni da je to uticaj vaših roditelja.

Iscrpljujuć proces 

Kada i sami postanu roditelji, deca toksičnih roditelja mogu osvestiti kako su odgajana i prekinuti začarani krug i poštedeti grešaka svoju decu. To je vrlo težak i iscrpljujući proces jer su upletene emocije i duge, podsvesne veze.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments