Foto: Pexels

Sa sigurnošću se može reći da računarsko programiranje više nije pismenost koju bi samo zainteresovani trebalo da nauče i savladaju. Računarsko kodiranje za decu ne bi trebalo da bude neka vrsta vannastavne aktivnosti u koju svoju decu upisuju samo roditelji koji razmišljaju unapred. To bi trebalo da postane obavezan kurs za đake svih nivoa

Prva međunarodna sajber škola otvara se i našem gradu. Kiber One škola namenjena je deci od 6 do 14 godina, a bavi se digitalnim opismenjavanjem.

-Glavni fokus je na programiranju, 3D modelovanju, učimo decu kako da prave aplikacije za mobilni telefon, čak i da naprave crtaće- rekla je za NS Uživo Teodora Banković iz Kiber One škole.

U školi će deca moći da uče montažu i režiju, ali jednu od najbitnijih stvari, kada se govori o internetu, a to je sajber bezbednost. Sa decom će raditi stručnjaci koji se u praksi bave programiranjem.

-Časovi su koncipirani tako da je zastupljeno 20 posto teorije, a 80 posto prakse. U svetu ovakve škole postoje u 22 države, u preko 200 gradova i pokazale su se kao odlične- istakla je sagovornica.

Teodora naglašava da je program sertifikovan od strane Majkrosofta, 2018. godine je osvojio nagradu kao najbolji program iz oblasti obrazovanja u Evropskoj uniji, a protekle godine za najbolji program na svetu iz te oblasti od strane UN-a i UNESCO-a.

Naše društvo radi na softveru. Naučiti decu kako da ih pravilno koriste, komuniciraju i potencijalno ih modifikuju može se pokazati kao izuzetno korisna veština u drugim nastojanjima.

-Ova škola prati osnovno školsko obrazovanje, kao što to na primer radi Muzička škola. Biće formirane tri grupe, mlađa, srednja i starija, a grupe će primati maksimalno dvanaestoro dece. Sami časovi biće isključivo vikendom, u trajanju od dva sata. Između će biti i zdrava užina, ali i razonoda- rekla je Banković.

Škola Kiber One će krenuti tokom oktobra, a roditelji mogu prijaviti svoju decu preko društvenih mreža.

-Na kraju obuka se dobijaju sertifikati koji su međunarodno priznati. Važno je istaći da je programiranje nešto će u budućnosti biti potrebno deci i da na vreme treba da ih spremimo za to digitalno doba koje predstoji- naglasila je sagovornica našeg portala.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments