Najbolje služite uz jogurt ili kiselo mleko.
Potrebno je:
- 1/2 kg brašna
- 3 jajeta
- 1 dl ulja
- 2 dl mleka
- 20 g svežeg kvasca
- 200 g sira
- 100-150 g šunke
- 2- 3 kašike kisele pavlake
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 20 g margarina
- po želji susam – za posipanje
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Kvasac razmutite u mlekom mleku sa kašičicom šećera, pa ostavite da se aktivira. U jednu posudu stavite brašno, dodajte 2 jajeta, belance, so, ulje i nadošao kvasac. Zamesite testo, pa ga ostavite na toplom mestu da udvostruči zapreminu. Viljuškom izmrvite sir, pa dodajte kiselu pavlaku i sitno seckanu šunku i sve sjedinite. Premesite naraslo testo na pobrašnjenoj radnoj površini na oblik pravougaonika. Sa veće strane nanesite fil, pa urolajte i podelite nožem na dva jednaka dela. Prebacite štrudle u pleh obložen pek papirom. Zatim ih premažite žumancetom i pospite susamom. Nanesite margarin iseckan na kockice. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
trpeza.alo