Slatka pića u trudnoći mogu povećati rizik od astme

       
Foto: All4Woman

Svi znamo da je alkohol tokom trudnoće zabranjen, ali novo istraživanje otkrilo je kako bi trudnice takođe trebalo da izbegavaju i slatka pića.  

Istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Annals of the American Thoracic Society, proučavalo je unos tečnosti kod trudnica tokom prvog i drugog tromesečja trudnoće. Istraživači su otkrili kako povećan unos zaslađenih pića tokom tog perioda povećava šanse od razvijanja astme kod deteta do osme godine života.

Žene koje su pile najviše zaslađenih sokova, imale su 70 posto više šanse da im dete dobije astmu nego žene koje uošte nisu pile sokove ili su ih jako retko pile. To se pokazalo istinitim bez obzira na starost, težinu ili rasu trudnica.

Istraživači veruju kako zaslađena pića povećavaju rizik od gojaznosti koja može ograničiti respiratorni sistem i stoga povećati rizik od razvijanja astme. Takođe smatraju kako i sama fruktoza može uzrokovati trajno oštećenje pluća.

Istraživači su upozorili kako su i trudnoća i rano detinjstvo kritična životna razdoblja za razvoj imunološkog sistema kao i za razvoj pluća.

Ali, pre nego se počnete osećati loše zbog povremene konzumacije sokova, imajte sledeće stvari na umu: prvo, istraživanje nije dokazalo direktnu uzročno- posledičnu vezu. Drugo, žene koje su u istraživanju imale najveći unos slatkih pića- pile su zaslađene sokove nekoliko puta na dan, a ne tu i tamo, a deca koja su u istraživanju imala najveći unos fruktoze- dobijala su u proseku četiri čaše voćnog soka na dan.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments