Foto: TAP-ATL

Kupovina, učestvovanje u društvenim događanjima i zabavljanje gostiju u vreme praznika mogu postati opterećenje.

 

Anketa koju je sprovelo Američko društvo psihologa pokazalo je da osam od deset ljudi doživljava povećanu količinu stresa tokom praznika. U nekim slučajevima, taj stres i anksioznost mogu dovesti i do depresije.

Ali, ima nekoliko načina da se taj stres i anksioznost smanje, kako biste mogli u potpunosti uživati u ovom posebnom delu godine.

Praznici i trošenje novca idu ruku pod ruku. Treba kupiti poklone za decu, supružnika, rođake, urediti kuću, kupiti hranu… Premda su troškovi neizbežni, možete kontrolisati koliko ćete potrošiti za tu svrhu. Isplanirajte unapred. Pogledajte čime raspolažete i napravite realan plan za kupovinu poklona. Nemojte dopustiti da vam ti troškovi utiču na sposobnost plaćanja računa ili vas odvedu u dugove.

Takođe, ne dopustite drugima da vas nagovore da potrošite više nego što možete priuštiti. Kreditna kartica je iskušenje, ali može i zakomplikovati život ako se previše zanesete u kupovini, pa će vam možda biti potrebni meseci da se oporavite. Odlučite koliko možete potrošiti i držite se toga. Dogovorite se oko toga i s partnerom i članovima porodice. Možete biti i kreativni, pa osmisliti poklone koji ne zahtevaju novac. Na primer, pričuvati dete vaše prijateljice preko vikenda, da ona i njen partner mogu otići u bioskop.

Usred trke i gomile obaveza, vrlo je važno odvojiti vreme za sebe da biste došli do daha i razbistrili um. Čak i 15 minuta mira može učiniti čuda. Izaberite nešto što vas stvarno veseli- šetnju, slušanje najdraže muzike ili odlazak na masažu.

Provođenje mnogo vremena s nekim članovima porodice s kojima se ne slažete najbolje, samo po sebi je stresno. Svaka osoba je jedinstvena i ponekad jedni druge pogrešno shvatamo. Imajte to na umu i ne dopustite da vam sitne razmirice pokvare praznike. Nesuglasice stavite sa strane na nekoliko dana i složite se da se oko nekih stvari ne slažete. Uspete li u tome, uistinu ćete imati puno manje nervoze, a puno više radosti.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments