U poslednjih par nedelja primetili ste da osećate bol u predelu zuba kada pijete nešto hladno, to je bilo vrlo neprijatno iskustvo? Ovo se nije dogodilo samo jednom, već svaki put kada pijete i jedete nešto hladno, ali niste tome posvetili previše pažnje? Možda bi trebalo da razmislite da posetite stomatologa.

Poslednja kontrola kod stomatologa bila je davno, možda prošle godine, možda one iza..ne sećate se baš dobro. Zašto je to bitno? Redovnim kontrolama kod stomatologa pravovremeno otkrivate stanje vaših zuba i desni.

Zašto zapravo zub boli “na hladno”?

Jedan od najčešćih razloga zašto zub daje ovakvu specifičnu senzaciju bola na hladno je – karijes. To znači da je karijesna promena na zubu uznapredovala sa tvrdih zubnih tkiva- gleđi, na dentin i da ga razara, što dovodi do bola, jer dentin ima način da prenese bolne senzacije na pulpu zuba-koju bolje poznajete kao „”zubni živac“. Karijes zuba je najčešće oboljenje zuba, ako je bol na hladno kratkotrajan i prestaje nakon dejstva hladnog nadražaja, radi se o karijesu. Ali ako zub na hladno počinje da boli i senzacija ne prestaje već iradira u okolna tkiva –najverovatnije da je karijes zahvatio i zubni živac-pulpu i da se i živac mora lečiti. Jedini način da se napredak karijesa zaustavi je da se zub popravi kod stomatologa.

Kako poravljamo zub?

Najbitnije što treba da znate je da popravljanje zuba ne boli, pre svake intervencije aplikuje se lokalna anestezija koja u potpunosti obezboljava zub i okolna tkiva, tako da sam proces popravke zuba nećete osetiti.

Svi delovi zuba koji su destruisani karijesom moraju biti uklonjena a zajedno sa njima uklanjaju se bakterije i toksini bakterija koji dovode do propadanja zuba, nakon toga na zub stvaljamo plombu koja je danjašnje vreme od takvih materijala da će se potpuno spojiti sa Vašim zubom  i estetski i funkcionalno i imitirati prirodan zub.

Šta ako se zub ne popravi na vreme?

Karijes je proces koji se na zaustavlja sam od sebe, on može samo da napreduje i da dovodi do destrukcije zubnih tkiva, tako da ako se ne leči, napreduje sve više dok ne dođe do zubnog živca i dovede do upale što se karakteriše veoma jakim bolom. Tada je potreban tretman kanala korena što još zovemo i vađenje živca.

Da li postoji još neki razlog bola na hladno?

Da, jedan od čestih razloga bola na hladno jeste povlačenje desni i parodontopatija. Normalnu potporu našim zubima pružaju meka tkiva –desni. Ako se neadekvatno i nedovoljno održava higijena desni, ako se ne uklanja zubni kamenac, desni mogu da uđu u proces upale i da krvare, a potom da se povlače- parodontopatija. Kada se desni povlače ostavljaju ogoljena vrat odnosno koren zuba. Ovaj deo zuba nije predviđen da bude eksponiran u ustima baš zato  izuzetno neprijatno boli ako dođe do kontakta sa hladnim nadražajem. Zato je jako važno pravilno i u saradnji sa stomatologom održavati higijenu usta i zuba.

Prekomerno četkanje, nepravilan položaj ruke prilikom pranja zuba-preveliki pritisak na jednu stranu zubnog niza, loše navike grickanja predmeta kao što je na primer olovka, mogu dovesti do odlamanja delova gleđi sa zuba. Kako je gleđ zaštita dentinu i zubnoj pulpi-živcu, ako je nema na nekim delovima zuba, zub će pri kontaktu sa hladnim tečnostima, vazduhom ili hranom davati vrlo neprijatan bol. Jako je bitno da se higijena usta i zuba pravilno održava, da radite na prevenciji karijesa i parodontopatije, da usvojite bitne životne navike kao deo životnog stila. A ako ipak morate da krenete najpre sa terapijom- lečenjem kariejsa i parodontopatije, da nakon što se to sve izleči usvojite zdrave navike kako biste to stanje zdravlja što duže održavali.

Usta, zubi i desni su bitan deo našeg tela iako se nekada čine malim. To je početak našeg sistema za varenje, to je mesto gde mogu da se razmnožavaju nepoželjne bakterije ako se zapostavi higijena, to je mesto koje može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih tegoba ako se zapusti i ne leči.

Usta, zubi i desni su deo našeg socijalnog i emocionalnog života. Naš osmeh govori puno o našem emocionalnom stanju, naš govor može da prenese emocije, naša estetika nam pomaže u izgradnji samopouzdanja.

Bilo bi dobro da svaki put kada poželite da ignorišete neki simptom kao što je na primer bol na hladno, pomislite koliko je bitno da odreagujete na vreme. Jer komplikacije nastaju kada se sa odlaskom na terapiju odugovlači. Vaš stomatolog je vaš partner na putu do savršenog i zdravog osmeha i zato je bitno da sve neobično što ste primetili ili osećate- kažete stomatologu i naravno- da posetite stomatologa na vreme.

Promo tekst

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments