ŠOK SAZNANJE NAUČNIKA Grof DRAKULA, osim što je plakao KRVAVE SUZE, bio i VEGAN!

Foto: Pexels/Wikipedia/Ilustracija

Čovek koji je inspirisao najnezasitnijeg grofa na svetu možda je zapravo bio vegan, prema ekspertskoj analizi.

Sada, 500 godina kasnije, naučna analiza nekih rukom pisanih pisama Vlada Cepeša, rumunskog princa, sugeriše da je možda jeo samo obroke na bazi biljaka.

Tim je izvukao krv, znoj, otiske prstiju i pljuvačku iz pisma u maju ove godine, tačno 125 godina od objavljivanja Stokerove “Drakule”.

Pismo je datirano 4. avgusta 1475. godine, a pisao ga je građanima Sibiua čovek koji sebe u tekstu opisuje kao ‘princ transalpskih oblasti’. On je obavestio stanovnike grada da će uskoro živeti u njihovom selu. Na dnu je potpisao svoje zastrašujuće ime: Vlad Drakula.

Stručnjaci sa Univerziteta u Kataniji izvlačili su krv, znoj i pljuvačku iz pisama. Otkrili su da nema proteina životinjske hrane – neobičan nalaz.

-Proteini u hrani se nalaze samo u biljnoj hrani- rekao je koautor Gleb Zilberštajn za Tajms i dodao da je odluka o biljnoj bazi možda bila potreba, a ne želja.

-U 15. veku, Evropa je imala veoma hladnu klimu… i bilo je vrlo malo hrane. Prema bioarheolozima, aristokrate širom Evrope su imale veoma oskudnu ishranu i meso se često nije jelo- nastavlja dalje.

Tim je takođe otkrio da pisma sadrže tragove koji sugerišu da je strahoviti vladar patio od hemolakrije, stanja koje uzrokuje da oboleli plaču krvave suze.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti