SPISAK ZA KUPOVINU: ŠTA VAM JE POTREBNO ZA 2 NEDELJE IZOLACIJE

       

U prethodnih nekoliko dana svedoci smo da veliki broj ljudi, vođeni strahom od zatvaranja radnji ili nestajanja pojedinih namirnica, gotovo panično odlaze u kupovinu iz koje izlaze sa bespotrebno velikim zalihama hrane i sredstava za ličnu higijenu.

Ceo ovaj scenario naveo nas je da za vas istražimo i formiramo spisak za idealnu kupovinu. U svemu ovome vodili smo se idejom kako namiriti potrebe porodice, a opet ne potrošiti ogromne količine novca i rasporediti zalihe hrane tako da ima za sve jednako. Moramo naučiti da budemo solidarni u ovim danima.

Kupovinu baziramo na potrebama četvoročlane porodice za 2 nedelje izolacije. Svakome od nas se desilo da odemo u prodavnicu i da zaboravimo nekolicinu stvari. Zato vam mi donosimo spisak koji olakšava kupovinu. Proizvode smo podelili po kategorijama da bi vam bilo lakše.
Vi ćete ovaj spisak prilagoditi i obogatiti namirnicama koje inače konzumirate. Svaka kuća uvek treba da ima dovoljno tih nekih osnovnih stvari kao što su brašno, ulje i testenine. Ne zaboravite u tim osnovnim stvarima i mleveno meso. Ono vam daje toliko mogućnosti za kuvanje, od pečenja ćevapa, pljeskavica ili kuglica od mesa u paradajiz sosu, do pripreme raznih preliva za testenine ili musake, punjenih paprika ili lazanji. U svemu ovome mnogo nam znače sve one tegle zimnice koju ste ostavljali, koja uključuje: kisele salate, ajvar i džemove. To su itekako bitne stvari u celoj ovoj situaciji. Neće na odmet biti ni ako u kući imate konzerve povrća, ribe ali i po koju grickalicu i čokoladu za “one” dane, a sa njom ćete sigurno uveseliti i decu.
Pre nego što krenete u kupovinu uzmite pola sata vremena da pregledate namirnice koje već posedujete i da prekontrolišete svoje zalihe, ali i da saslušate želje ukućana.
Takođe proverite u kakvom stanju vam je kućna apoteka. U njoj je svakako poželjno imati kutiju za prvu pomoć u slučaju malih povreda. Proverite stanje lekova i sirupa za snižavanje temperature, sirupe protiv kašlja ,lekove za alergiju, kao i sprej za nos. Proverite da li vam je toplomer koji posedujete u funkciji i da li imate nešto od sredstava za dezinfekciju.
Ako imate malu decu potrebno je napraviti zalihe pelena, hrane za bebu i kašica. Ako ste vlasnik kućnih ljubimaca ne zaboravite njihovu hranu.
Izolacija ne mora biti loša stvar, baš naprotiv. Ovo je idealno vreme da produbite odnose sa voljenima i provedete kvalitetno vreme zajedno. Ali pre toga hajde da se dobro snabdemo namirnicama koje će nam olakšati boravak u izolaciji.

SPISAK OSNOVNIH NAMIRNICA:
1. So 1 kg
2. Suncokretovo ulje 3 litre
3. Brašno 5 kg
4. Palenta 1kg
5. Šećer 1 kg
6. Tegla meda
7. Kafa 500 gr
8. Mleveno meso 2 kg
9. Riba 2 kg
10. Pileće meso 2 kg
11. Tost hleb 4 pakovanja
12. Smrznuto povrće 2 kg
13. 20 svežih jaja
14. Pašteta 5 komada
15. Jabuke 3 kg
16. Krompir 3 kg
17. Testenina 3 kg
18. Sir do 1 kg
19. Suvo meso (razno) ukupno 1 kg
20. Pirinač 1 kg
21. Trajno mleko 6 litara
22. Tunjevina 4 konzerve
23. Maslac 1 komad
24. Pahuljice 1 pakovanje
25. Kvasac 10 kesica ili sveži ako pronađete
26. Tegle sa kiselom salatom (krastavci 1 tegla, cvekla 1 tegla, paprika jedna tegla)
27. Pekmez 1 tegla ili 1 tegla krema
28. Zamrznuto voće 1 kg
29. Luk 2 kg
30. Beli luk nekih 5-6 glavica
31. Voda 6 litara – u slučaju nestašice da imate za prvu pomoć

SPISAK SREDSTAVA ZA LIČNU HIGIJENU:
1. Toalet papir 2 pakovanja po 10 komada
2. Sredstvo za čišćenje i dezinfekciju ( ukoliko uspete da dođete do nekih)
3. 1 pasta za zube
4. 5 kg praška za pranje veša
5. 2 komada sapuna
6. Gel za tuširanje 1 komad
7. Vlažne maramice 2 komada
8. Deterdžent za sudove 1 litra
9. Pakovanje flastera
10. Krema za ruke

(Ovaj spisak je naš predlog i nikako nije nametanje već samo olakšavajuća okolnost i vodilja da nešto od osnovnih stvari ne zaboravite u gužvi i brzini)
SAVET: Ne zaboravite da se pri izlasku u kupovinu zaštitite, nosite rukavice i masku, odelo nakon kupovine operite redovno u veš mašini, a stvari koje donesete iz radnje ( naravno one koje možete) dezinfikujte.

Autor: Jovana Filipović

14
Komentari:

13 Komentara
1 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
13 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
ode cuka

Ko jede 3L ulja i 1kg soli za 2 nedelje korona mu je najmanji problem

Smilla

Haha tacno, ako to pojede trebace mu i vise toalet papira

Slobodan Tesanovic

A koliko to sve kosta,da dodam jos 50% jer nas je 6?

Biljana

2 tost hleba za nedelje moj stariji sin 15 god pojede jedan za dorucak

Milorad

Nije problem spisak nego pare a ine nisu problem, jerda ih nema.

Mlakar

Kilo sira ode za 4 dana

Bukulja

Hahahahhahahah, pa ja ovo pojedem za 5 dana, a sta da radi cela porodica sa pet sardina i pet pasteta?

Optimistična

Što smo mi neki čudan narod, sve gledamo naglavačke. Ljudi su imali dobru volju, POHVALNO u svakom slučaju. A lepo piše da svako koriguje po svom nahođenju ! Budimo zahvalni…loše emocije privlače još lošije…i obrnuto. Lep dan Vam želim svima. KOMŠINICA IZ N.S.-a

Jedna mama

To sto ste naveli je količinu za jednu osobu,razmislite koliko je potrebno namirnica za petočlanu porodicu sa malom decom za dve nedelje izolacije i koliko je to novca- koga naravno nemamo jer smo ostali bez posla????!!!!!

dr toxic

za idiote kakvi smo trebali ste da pripremite clanak pod naslovom : sistem kuvane zabe i dokle tako.. ? Dok nas ne vakcinisu, ubrizgaju mikro cipove .. Bolje da ste napisali jelovnik za idiote ..

Svasta
Vojvodjanin

Ovo je pisao neko ko puno se*re, a malo jede.

Natasa

Sve ovo sto je nabrojano je za jednu osobu za dve nedelje karantina,a ne za celu porodicu,ovo ko je pisao izgleda zivi sam,moju porodicu bi ovo pokrilo mozda 7 dana!!

Smilla

Najvaznije namirnice su pasulj i pirinac. To su dugotrajne, hranjive, relativno jeftine namirnice, na kojima mozete preziveti dve nedelje. Jos ako imate neku salatu od zimnice, odlicno. Kupite i neki vitaminski dodatak. Onda testenine i paradajz sok, kukuruzno i obicno brasno, pa posle i jaja, mleko, sir, meso-riba, povrce i voce… Sta nadjete i koliko ste u mogucnosti novcano.