Sprečite gingivitis tokom trudnoće

       

Upala desni ili gingivitis, u trudnoći se javlja zbog povećane količine progesterona i povećane cirkulacije krvi u celom telu, a stanje se obično pogoršava u drugom tromesečju.

Sama upala, odnosno gingivitis nije jako opasan, ali ako se ne leči na vreme može se razviti u paradontitis ili oštećenja tkiva, zato čuvajte zube i desni. Parodontitis je ozbiljno stanje i može dovesti do gubitka zuba i zato je vrlo važna pravovremena intervencija.

O uticaju upale desni na trudnoću i bebu postoje različita mišljenja. Neka istraživanja pokazuju da se može dogoditi prevremeni porođaj (šanse za žene s parodontitisom za prevremeni porođaj su čak 7 puta veće), preeklampsija i druge komplikacije.

Praktični saveti u borbi s gingivitisom 

Perite zube najmanje 2 puta dnevno, iako je mnogim trudnicama zbog mučnina to vrlo teško.

Oralna higijena je jako važna za vreme trudnoće. Koristite pastu za zube za osetljive desni.

Četkica za zube neka bude mekana. Četkanje mora biti temeljno, ali ne i agresivno.

Barem jednom dnevno čistite zube koncem za zube. Korištenje konca može biti od velike pomoći u održavanju higijene u ustima i sprečiti upalu desni.

Nakon povraćanja isperite zube, želučana kiselina može nagristi zube i dovesti do lakšeg propadanja zuba.

Posetite svog stomatologa za kontrolu i obavezno mu recite da ste trudni. Ako je potrebno, očisti kamenac koji uzrokuje upalu desni.

U trudnoći izbegavajte zubni rendgen.

Uzimajte vitamin C, to će ojačati desni. Pijte jogurt i jedite mlečne proizvode, tako ćete takođe dobiti kalcijum koji je potreban za snagu kostiju i zuba.

Izbegavajte slatkiše, to može pogoršati situaciju.

Najčešće, nakon porođaja stanje desni se samo vrati u normalu. Ako se to ne dogodi, potraži savete svog stomatologa.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments