Srećan nam Svetski dan čokolade

       
Foto: India TV News

Svetski dan čokolade se obeležava od 2009. godine, a naša zemlja se pridružila u obeležavanju ovog dana.

Nesumnjivo je da je svima nama čokolada omiljena poslastica, a stigla je u Evropu u 16. veku iz Južne Amerike.

Kvalitetna tamna čokolada sadrži vlakna, gvožđe, magnezijum, bakar i još nekoliko drugih minerala. Kakao i tamna čokolada imaju širok izbor moćnih antioksidanata. Jedna studija je pokazala da crna čokolada sadrži više antioksidanata od voća koje je bilo u istraživačkom opticaju, a to su borovnice i akai bobice.

Foto: Calorie Control Council

Bioaktivna jedinjenja u kakau mogu poboljšati protok krvi u arterijama i izazvati mali, ali značajni statistički pad krvnog pritiska.

Opservacijske studije pokazuju drastično smanjenje rizika od srčanih bolesti kod onih koji konzumiraju najviše čokolade. Takođe, studije su pokazale da flavanoli iz kakaa mogu da poboljšaju dotok krvi u kožu i tako je zaštite od sunca.

Kakao ili tamna čokolada mogu da poboljšaju rad mozga povećavajući protok krvi. Takođe sadrži stimulanse poput kofeina i teobromina.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments