Srednjevekovne žene su bile pismenije nego što se mislilo do danas

       
Foto: Wikipedia

Otkriće poludragog kamena na zubima hiljadu godina starog ženskog kostura dokazuje da su žene bile mnogo uključenije u izradu srednjovekovnih rukopisa nego što se verovalo.

Tragovi poludragog kamena lapisa lazuli, koji se u srednjem veku koristio kao plavi pigment za slikanje, otkriveni su na zubnim naslagama žene sahranjene između 1000. i 1200. godine, kaže se u studiji nemačkog Instituta Maksa Planka i britanskog univerziteta u Jorku.

Kostur je iskopan na groblju povezanom sa samostanom u Dalejmu u zapadnoj Nemačkoj.

Naučnici tvrde da to protivreči mišljenju da žene u srednjem veku nisu imale gotovo nikakvu ulogu u ‘proizvodnji’ literature, koja se tada uglavnom odvijala u crkvama, samostanima ili manastirima.

Istoričarka Kristina Variner s Instituta Maksa Planka tvrdi da ovo otkriće kao nijedno pre pokazuje da su žene u to doba bile obrazovanije i pismenije nego što se mislilo.

Nučnici koji su proučavali kostur zaključili su da je žena, kojoj je bilo između 45 i 60 godina u trenutku smrti, bila slikarka koja je često lickala vrh četkice dok je slikala. Smatra se da je bila deo grupe od 14 žena koje su živele u samostanu i verovatno su bile pripadnice bogatije, obrazovanije klase.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments