Šta deca treba da čuju od roditelja?

       
Foto: Travel and Leisure

“Ne znam odgovor na to pitanje”- deca postavljaju razna pitanja, a ova iskrena rečenica će pokazati vašu ranjivost. Zato zajedno saznajte odgovor na pitanje i budite primer detetu da treba da uči.

“Verujem u tebe”– Podsećate ih da im čuvate leđa. Sigurni su uz vas i znaju da imaju vašu podršku da to što rade urade najbolje što mogu.

“Da li je to istina?” – Stručnjaci savetuju da ovu rečenicu koristite kada se deca osećaju loše. To ih motiviše da preispitaju svoje emocije i razlog zašto se osećaju loše.

“Žao mi je”– Ovo je najvažnija rečenica koju deca treba da čuju od svojih roditelja. Tako shvataju da odrasli i nisu tako savršeni, kao što se čine. Svi prave greške, pa tako i odrasli, ali znaju da za to preuzmu odgovornost.

“Bio (bila) si u pravu”– Deci samopouzdanje raste kada čuju ovu frazu i potvrdu njihovog ponašanja. Na ovaj način ćete ih ohrabriti da racionalnije gledaju na svet.

“Odluku donesi sam (sama)”– Dajte im na važnosti, to znači da se i njihov glas čuje i da vam njihovo mišljenje znači.

“Volim te!”– Govorite to svojoj deci često, naučite ih da tako otvoreno pokazuju svoja osećanja i bićete svedok velikim promenama.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments