Foto: dairy reporter

Prema nedavnoj studiji istraživača s Instituta za istraživanje energije i okoline (IFEU) iz Hajdelberga zabeleženo je da je bolje koristiti kartonsku ambalažu.

Nedavno sprovedena studija o recikliranju kartonske ambalaže za mleko ukazuje na to da ne grešite ako koristite mleko u ‘tetrapaku’, a isto važi za voćne sokove i ostale napitke koji se pakuju na isti način.

Njemački naučnici podsećaju da se napici pakuju u višeslojnu kartonsku ambalažu, a najveći deo kutije čini karton. Osim kartona, u tetrapaku se nalaze četiri tanka sloja plastike, koji štite tečnost, i sloj aluminija.

Nemački istraživači su ustanovili da s ekološkog stajališta kartonska ambalaža za okolinu nije ništa štetnija od boca. Pokazalo se da je u sedam od osam kategorija studije, poput klimatskih promena, kartonska ambalaža za mleko bila bolji izbor od povratne flaše.

Plastične flaše koje se ne mogu opet koristiti bile su najgori izbor u poređenju s kartonskom ambalažom, jer se u izradi takvih PET flaša troši mnogo materijala za pakovanje i proizvodnju, a ređe se recikliraju.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments