photo by Ukko for Wikipedia

Često, kefir i jogurt su smatrani istim namirnicama, ali to je daleko od istine.

Zdravstveni benefiti jogurta opšte su poznati, a pored toga što je jogurt prirodni probiotik, on je prepun proteina, štiti i beli zube, jača imuni sistem i prepun je minerala i vitamina. Ipak, dali jogurt ima konkurenta?

Šta je kefir?

Kefir je fermentisano piće koje se pravi od tzv. kefir zrna-  grupa mekihparčića biomase od mešavine belančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida. Kefir vodi poreklo sa Kavkaza, a na turskog znači “dobar osećaj”.

Može da se pravi od kokosovog, kozjeg, pirinčanog ili pak kravljeg mleka.

Po čemu se razlikuju kefir i jogurt?

I kefir i jogurt bogati su proteinima, kalcijumom, B vitaminima, probioticima i kalijumom. Ipak, postoje i razlike

Kefir je obično masniji od jogurta, ima oporiji miris i jači ukus. Isto tako, bogatiji je proteinima i probioticima i ima više nutricionističkih benefita po zdravlje. Zato se kefir i naziva “eliksirom mladosti”.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments