Foto: BuzzNews

Američki lekar Ričard Karlson u knjizi Ne mari za male stvari u ljubavi, sa svojom suprugom Kristine, ukazuje na male stvari za koje u ljubavnoj vezi jednostavno ne treba mariti.

Zaključak do kog su oni došli na temelju 14 godina srećnog bračnog života je: Bez obzira na to je l’ vaša veza idealna ili je u krizi, uvek postoji način da je poboljšate.

Savet broj 94., (od 100 saveta u njihovoj knjizi Ne mari za male stvari u ljubavi) kaže: Učite od tinejdžera.

Zanimljiva je vežba prisetiti se prvog puta kad ste se zaljubili. Vaši roditelji i drugi odrasli verovatno su to nazivali “dečjom ljubavlju”. Vaše su osećaje verovatno umanjivali ili čak odbacivali. Ali, razmislite na trenutak o tim osećajima, a kad to učinite, budite što iskreniji prema sebi.

Nije li istina da ste, kad ste se tek zaljubili, mogli praktično svaki trenutak da provodite s tom posebnom osobom- i nikad niste osetili dosadu ili zabrinutost? Onda, čim bi stigli kući, verovatno niste mogli dočekati da se čujete s njim ili njom preko telefona. Kad niste mogli da budete zajedno, mislili ste jedno na drugo. Sati kad ste bili razdvojeni, činili su se poput večnosti.

Očito je da obično postoje valjane razlike između tipične “prve ljubavi” i zrele, predane veze- hormoni, godine, vreme provedeno zajedno, prisnost, nivo odgovornosti,… Svejedno, postoji barem nekoliko stvari koje vezu čine jačom i koje bi dobro došle odraslima. Dve se ističu.

“Pažnja je odlika koja kao da nestaje s vremenom. Zanimljivo je posmatrati kako mladi mogu biti pažljivi u svojim vezama.

Druga odlika za koju smo primetili da se stalno ponavlja kod zaljubljenih tinejdžera je polet. Gotovo je čarobno posmatrati žar i životnost koju mladi ljudi unose u vezu. Kad govorimo o tome kakve su naše bejbisiterik sa svojim momcima, zabavno ih je slušati kad opisuju kako je sve divno i uzbudljivo. Na telefonski poziv ili jednostavnu poruku gleda se kao na poklon.”

“Zanimljivo je razmisliti o tome koliko polet može biti zarazan u vezi. Drugim rečima, kad govorite, razmišljate i ponašate se poletno, obično ćete kod svog partnera primetiti reakciju koja se podudara. Kad ste srećni, vedri i poletni u životu, to će se odraziti na drugog. S druge strane, kad ste utučeni i ozbiljni, i kad vam nedostaje istinskog poleta, ujedno ćete izazivati takve vrste osećaja kod svog partnera.”

Autor: nsuzivo.rs/ Delovi teksta preuzeti iz knjige “Ne mari za male stvari u ljubavi”

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments