Šta rukovanje govori o ljudima?

       

Dlan okrenut prema dole pokazuje dominaciju i čak se može smatrati agresivnim. Osoba u osnovi kaže: ‘Ja sam šef, nije me briga šta misliš, ja ću imati poslednju reč’. Okretanje ruke prema dole je znak preuzimanja kontrole nad drugom osobom.

Ako se čovek rukuje tako što koristi i drugu ruku, to je znak da prihvata dominaciju protivnika, ali želi raspravu. Govori: ‘Razgovarajmo o tome’ i pokazuje da je iskren i otvoren za komunikaciju. Međutim, ako je druga ruka postavljena na vrh protivnikove, to može značiti nedostatak poverenja i oblik samoodbrane.

Dlan okrenut prema gore je ‘pokorni’ stisak ruke. Ova vrsta rukovanja označava plašljivu ili ljude koji se boje. To znači da čovek nije siguran. Ako podsvesno dopuštate da palac druge osobe bude na vrhu, dajete protivniku kontrolu.

Ako je stisak ruke mlitav poput ‘mrtve ribe’, to otkriva nedostatak predanosti, ravnodušnost, pa čak i slabost. Daje poruku da taj čovek može lako postati pokoran. U nekim kulturama kao npr. u afričkim zemljama, mekano rukovanje je pristojan pozdrav dok se čvrsto može smatrati uvredljivim.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments