Šta se dešava sa organizmom kada unosimo previše kafe?

       

Kafa potiče iz Etiopije. Slučajno je otkrio pastir koji je čuvao koze, videvši kako životinje imaju više energije nakon što su konzumirale nepoznate bobice.

Svakodnevno ispijanje kafe zahvaljujući unosu antioksidansa smanjuje opasnost razvoja niza bolesti. Bet Viterspun iz Community Coffee Company navodi da je ključ u umerenosti.

“Umerena konzumacija podrazumeva tri do pet šoljica kafe na dan i može smanjiti smrtnost različitih faktora. Smanjuje rizik razvoja dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, ciroze jetre i pojedinih vrsta karcinoma”, rekla je Viterspun.

“Kofein povezujemo i sa pozitivnim moždanim funkcijama uključujući bolju pažnju, pomaže kod bolje koncentracije i raspoloženja”, nastavila je. Studija urađena na Harvardu 2013. godine, pokazala je da kafa smanjuje posledice depresije i snižava stopu samoubistava. Ljudi koji su pili dve do tri šoljice kafe na dan imali su 45 posto manji rizik od samoubistva.

“Prirodni kofein iz kafe povezan je s boljim fizičkim radom, u vežbama izdržljivosti i kod aerobika. Količina kofeina preporučljiva za bolje vežbanje je dva do šest miligrama na kilogram telesne težine. To znači da prosečnom čoveku do četiri šoljice kafe mogu poboljšati sportske vežbe”, zaključila je.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments