Foto: Ellwood City Ledger

Veisalgija je stručna reč za mamurluk. Došla je od grčkih reči neprijatnost i bol, a stanje je psihičkih i fizičkih neprijatnosti zbog prekomernog unošenja alkohola. U Nemačkoj je sud 2019. godine presudio da se mamurluk vodi kao bolest.

Alkohol ima tendenciju da doprinese dehidraciji organizma, jer če iscpeti sve rezerve vode. To znači da ćete mokriti češće nego obično. A i ne kaže se bez osnova- “Ko večera alkohol, doručkuje vodu”.

Nedostatak tečnosti može uzrokovati stezanje krvnih sudova mozga i tkiva koja ga okružuju, što pokreće receptore bola u glavi i uzrokuje glavobolju. To dovodi do umora, mutnog razmišljanja i malaksalosti.

Foto: Thailand Medical News

Alkohol se razgrađuje na acetaldehid, koji može uzrokovati crvenilo, mučninu, povraćanje, ubrzan rad srca i ponekad nesvesticu.

Simptomi mamurluka su često popraćeni visokim nivoom citokina, koji su proizvodi ćelija našeg imunog sistema. Kad ste bolesni, organizam koristi citokine u borbi protiv infekcije. Alkohol može na isti način da ih oslobodi, što uzrokuje iscrpljenost, bol u mišićima, mučninu i glavobolju.

Foto: Just Beer

Takođe, kada ste mamurni, umorniji ste i više ćete spavati. Alkohol može poremetiti vašu sposobnost da obnovite san. Studija iz 2019. godine je otkrila da je jaka konzumacija alkohola negativno uticala na kvalitet sna, a zbog toga se mamurluk osećao mnogo intenzivnije i gore sledećeg jutra.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments