Šta se ne govori osobi koja boluje od kancera

       
Foto: Donate A Car

Borac, ratnik, heroj, samo su neki od izraza koje koristimo opisujući osobe koje boluju od raka, međutim po novom istraživanju mnogima takve reči smetaju i nisu motivišuće. 

Anketa koju ju je sprovela dobrotvorna organizacija Macmillan Cancer Support među 2000 pacijenata koji su u tom trenutku bolovali od raka ili su ozdravili, pokazala je da su među nepoželjnim terminima i izrazi poput “žrtve raka” i “pokošeni rakom”.

Udruženje kaže da anketa upućuje na to u kolikoj meri i najjednostavniji nazivi za rak među različitim ljudima mogu biti sporni.

Na popisu nepopularnih opisa dijagnoza raka je i kada se ta bolest naziva “ratom” ili “bitkom”, kao i izrazi poput “izgubiti bitku” ili “izgubiti borbu”, pošto pacijent umre od posledica karcinoma. To su rezultati ankete koju je proveo YouGov.

Pokazalo se da najčešće koriste takav jezik mediji, a proširio se i na društvene mreže.

Rezultati istraživanja upućuju na to da ispitanici više vole i cene upotrebu konkretnih, činjeničnih naziva kod osoba kojima je dijagnostifikovan karcinom, ali i kad osoba podlegne toj bolesti.

Mendi Mahoni (47) ima neizlečiv oblik raka dojke koji je metastazirao.

Toj stanovnici Londona rak dojke prvi put dijagnostifikovan 2011. godine i od tada joj se “vraćao” pet puta.

“Taj meta-jezik ponekad zvuči vrlo negativno. Ljudi koriste reči poput- hrabar, borben, ratnik, preživeo je rak… Sve su to najčešće opisi stanja obolele osobe i čine veliki pritisak na novodijagnostifokovane”, kaže Mendi i dodaje da joj se nimalo ne sviđa ni izraz “izgubio je bitku” s rakom.

“To izgleda kao da se niste uopšte borili ili da ste odustali od borbe”, kaže i dodaje da voli “činjenično jasne nazive”, a sebe opisuje kao osobu koja “jednostavno živi s neizlečivim oblikom karcinoma”.

“Niti sam hrabra niti sam osoba koja nadahnjuje, samo pokušavam proživeti ovo što mi je preostalo od života na što kvalitetniji način.”

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments