Šta se to promenilo u odgajanju dece nekada i sada?

       
Foto: Toronto Star

Anksioznost je zaštitni znak savremenog roditeljstva. Pre nego što se dete rodi, rade se različita prenatalna testiranja zbog brige o potencijalnim urođenim oštećenjima, a već od tada kreće zaokupljenost dečjom sigurnošću. Činjenica je da u prošlosti mnoge od tih metoda nisu bile dostupne što je većini roditelja omogućavalo i odgajanje bez nerealnih strahova.

Promena u odnosima roditelj-dete temelji se na istorijskim pomacima. Odloženo roditeljstvo, obrazovniji roditelji i smanjeni natalitet doveli su do naglog povećanja roditelja sa jednim detetom. Samim tim, roditelji previše štite svoju decu od straha i boli ne uzimajući u obzir da će njihova deca s takvim osećajima morati znati da se nose kasnije u životu.

Možda najveća promena u odnosima svakako leži u brizi roditelja hoće li uspjeti da prenesu finansijsku sigurnost svojoj deci. Kako je ekonomija postala konkurentnija, mnogi roditelji nastoje deci da pruže sve materijalne benefite, a kao rezultat toga dolazi do ulaganja sve više vremena i resursa u obogaćivanje. Zbog toga je čitanje priča deci, razgovor s njima i provođenje vremena u igri zanemareno.

Današnji roditelji više vremena posvećuju radu, a zbog toga se nose i s osećajem krivice zbog nedostatka vremena provedenog s detetom. Iako nedavna istraživanja pokazuju da roditelji provode više vremena licem u lice s decom nego što su to činili roditelji pedesetih godina prošlog veka, današnji roditelji brinu da nisu u stanju da pruže deci sigurno i srećno detinjstvo.

Važno je naglasiti i veliki preokret u roditeljskim očekivanjima. Ranije su roditelji očekivali da će ih njihova deca voleti, a danas je u pitanju suprotnost. Roditelji nastoje da osiguraju da ih njihova deca vole, da su srećna i da im nikada nije dosadno.

Danas su roditelji u bliži svojoj deci nego što je to bilo u prošlosti. Hijerarhija roditelja i deteta je u značajnoj meri došla do odnosa koji je bliži i fleksibilniji nego u prošlosti. Zbog toga je nastalo i savremeno načelo da roditelj detetu mora biti prvenstveno da bude prijatelj. Mnogi stručnjaci ipak kritikuju takva razmišljanja s obzirom na to da je roditelj dužan detetu da pruži disciplinu i nauči ga određenim obrascima ponašanja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments