Foto: Graceful Story by Lorella Flego

Oni ne traže “lajkove” i odobravanje.

Samouverene osobe dobro poznaju svoj karakter i vrline i mane i nemaju problema s prihvatanjem kritika na svoj račun. Često znaju biti loše procenjeni od okoline, kao samodopadljivi, ali oni kritike prihvataju kao nove prilike za svoj lični napredak.

Ne pokušavaju da udovolje svakome- Postoji bitna razlika između želje da pomognete drugima i da se posvetite svakome ko je sličan vama. Razlika je u tome da je prva situacija plemenitog karaktera, a druga je naprosto nemoguća i može imati negativnu posledicu koja se odnosi na ubijanje vlastitog samopouzdanja nakon učestalih razočaranja i preispitavanja sebe što je pošlo po zlu.

Češće slušaju nego što pričaju- Uvrežen je stav da osobe koje bez problema odrađuju nastupe pred većim brojem ljudi, imaju jako samopouzdanje. Ali, zapravo je reč o sasvim suprotnom. Oni će manje pričati, a više slušati i upijati informacije. Razlog je da ne moraju podizati svoje samopouzdanje pred većim brojem ljudi, pa se drže po strani jer poznaju svoje kvalitete.

Ne “vise” na Fejsbuku- Poznato je kako osobe s manje samopouzdanja traže “odobravanja” na društvenim mrežama, često s nekim detaljima koji ne obeležavaju njihovu svakodnevnicu već s nečim s čime pokušavaju da se istaknu. Njihov ego raste s brojem lajkova.

Ne ismejavaju druge- Ismejavanje drugih mnogima podstiče samopouzdanje, ali osobe koje imaju dovoljno svog, to neće raditi. Oni se ne koriste ljudima koji su nesigurni u sebe kako bi sebe dodatno istakli u upoređivanju s njima. Samopouzdane osobe znaju koliko vrede i poštuju druge sa svim svojim vrlinama i manama.

Ne prave se pametni- Osobe s manjkom samopouzdanja želi dati drugima na znanje da su “bolji” i da znaju o svemu sve. Ili barem imaju svoje mišljenje koje se ne libe da podele s drugima. Samopouzdane osobe to ne rade, oni su svesni da nemaju odgovore na sve i umesto da na sav glas ističu ono što znaju, radije u svom miru traže odgovore na nepoznanice.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments