Glodari ispuštaju razne zvukove, ali kada su uplašeni skviče.

Zamorci i zečevi– Te životinje nisu za maženje. Kada ih vlasnici podignu iz kaveza, ukoče se. To je zbog toga što su paralizovani strahom, to je refleks. Zečevi često spuste uši i stisnu se. “Oni ne uživaju u maženju, to je za njih panika”, rekla je Moira Gerlah iz nemačkog saveza za zaštitu životinja.

Životinje koje su u prirodi lovina, nastoje se što je više moguće pritajiti i ostati nepomični kako bi se sakrili od predatora. Zato zamorce i zečeve nikada ne treba uzimati u ruke odozgo jer će pomisliti da su ulovljeni. Bolje je sesti na pod i posmatrati ih u visini njihovih očiju.

Hrčci- Hrčke nikada ne treba davati deci za igru. Oni tokom dana zapravo spavaju i ne vole da se diraju. Ponekad će pokušati da se odbrani i ugrišće. Ali su zato aktivni, veseli i bučni noću, kada njihovi ljudi pokušavaju da spavaju.

Psi i mačke– Kada pas maše repom, ne znači nužno da je srećan. Napet položaj tela, lagano spuštene uši, režanje i lavež, očit su znak agresije. Suprotno, ako je pas opušten, mahanje repom je pozitivno.

Ako mačka radi repom napred i nazad, to znači- ostavi me na miru. I kod njih su spuštene uši i sužavanje zenica znak da je životinja spremna za borbu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments