Štetite bubrezima ako nakon vežbanja pijete zaslađena pića

Prema najnovijim istraživanjima, mogu uzrokovati dehidrataciju i ometati rad bubrega.

Bezalkoholna pića s visokim udelom fruktoze i kofeina vrlo su popularna, ali se sve više kritikuju zbog njihove potencijalne uloge u sve većoj gojaznosti i dijabetesa.

Istraživači sa Bufalo univerziteta u Njujorku nedavno su ocenili uticaj zašećerenih bezalkoholnih pića na zdravlje bubrega kada se konzumiraju tokom i nakon fizičkog napora.

Kada vežbamo u vrućem okruženju, protok krvi kroz bubrege je smanjen. To pomaže regulisanju krvnog pritiska i štedi vodu- normalan je odgovor tela i ne uzrokuje nikakvu štetu. Međutim, u kliničkim uslovima, strmi pad protoka krvi kroz bubrege može uzrokovati akutnu povredu bubrega, zbog pada kiseonika u tkivima.

Ranije studije su pokazale da vežbanje na višim temperaturama, povećava mogućnost za akutne povrede bubrega. Istraživanja takođe pokazuju da konzumiranje bezalkoholnog pića s visokom fruktozom povećava rizik za dehidraciju.

„Konzumacija bezalkoholnih pića tokom i nakon vežbanja u vrućini ne rehidrira. Stoga, konzumiranje bezalkoholnih pića kao napitka za rehidraciju tokom vežbanja u vrućini možda nije idealno, pa ga zamenite isključivo vodom“, objavili su istraživači.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti