Merkur će po drugi put krenuti retrogradno 2023. godine 21. aprila i trajaće sve do 15. maja. Pošto je Merkur odgovoran za komunikaciju, dogovore, dokumente, tokom retrogradnosti može da izazove vrlo neprijatna iznenađenja. Tokom ovog perioda, bolje je odložiti važne transakcije i potpisivanje raznih sporazuma i posvetiti više vremena komunikaciji sa voljenima, šireći krug poznanika. Ovo je vreme za analizu i introspekciju – možete pronaći odgovore na važna pitanja.

Retrogradni Merkur će vam otkriti skrivene perspektive i reći vam u kom pravcu da idete dalje. Koridor pomračenja će ojačati energiju retrogradnosti i odigrati odlučujuću ulogu – dovešće do sudbonosnih otkrića i odluka.

Retrogradni Merkur
foto: Shutterstock

Stvari koje nikako ne bi tebalo raditi u retrogradnom Merkuru:

 • baviti se novim poslovnim mogućnostima – povećava se rizik od grešaka
 • podlegnuti provokacijama u komunikaciji i odnosima – postoji veliki rizik od nesporazuma
 • planirati operacije, osim hitnih
 • kupovati novi automobil
 • menjati posao
 • ići na duga putovanja

Šta je poželjno da radite tokom ovog perioda?

 • očistite glavu od nepotrebnih briga
 • sredite vašu papirologiju
 • završite stvari koje ste stalno odlagali
 • obnovite komunikaciju sa onima sa kojima ste “izgubili”
 • pomiri se sa onima sa kojima ste u zavadi

Međutim, na sledećih 5 znakova retrogradni Merkur će imati najgori uticaj:

Ovan

Nije najuspešniji period za karijeru Ovna. Predstavnici znaka će izgubiti veru u sebe i svoje snage, napredovanje na poslu i finansijski rast će izgledati nedostižno daleki. Retro-Merkur donosi usporavanje svih procesa, što će delovati depresivno na impulsivne vatrene prirode. Tu se ništa ne može učiniti, težak period koji samo treba izdržati. Ni u ličnom životu neće sve ići glatko: naredne tri nedelje će se povećati rizik od svađe zbog nesporazuma sa voljenima.

Blizanci

Vladajuća planeta ovog znaka je Merkur, pa su Blizanci posebno podložni uticaju retrogradnog perioda. Predstavnici vazdušne stihije u naredne tri nedelje doživeće slom duha i osećaj fizičke iscrpljenosti. Ponekad neće biti dovoljno snage ni za rutinu: pranje kose ili odlazak do prodavnice će izgledati kao nemogući zadatak. Blizancima će biti teško da se naviknu na pomisao da je teškoće neće moći odmah da reše.

Rak

Inhibicija u radu će povrediti samopoštovanje Raka. Vodeni znak će početi da uzima u obzir sve probleme. Zvezde preporučuju Rakovima da odustanu od ličnih razgovora sa nadređenima, svađa i ogovaranja sa kolegama. Ne kupujte skupe stvari. Želja za odlaskom u kupovinu za Rakove će biti diktirana potrebom za prijatnim iskustvom. Nova stvar se neće opravdati – Rakovi će biti uznemireni zbog izgubljenog novca, a raspoloženje neće biti sačuvano.

žena, zabrinuta, lice
foto: Profimedia

Strelac

U pokušaju da pobegnu od dosadnog dana mrmota, Strelci će želeti da rizikuju. Adrenalinska igla samo će pogoršati stvari. Novi sport pretvoriće se u povredu vatrenog znaka, a pokušaj da se obogati na lutriji ili opkladama rezultiraće finansijskim problemima. Provedite više vremena u prirodi i posvetite se kreativnosti – tada će retrogradni Merkur proći neprimećeno.

Jarac

Moćni Jarci rizikuju da “izgube” glavu. Predstavnici znaka će osetiti da je strpljenju došao kraj. Zapamtite da je retrogradni Merkur samo tri nedelje, a sa posledicama ishitrenih odluka morate se dugo nositi. Izbegavajte stresne situacije i uzdržite se od pokušaja novih stvari tri nedelje. Za Jarce je važno da period od 21. aprila do 15. maja provedu u mirnom, poznatom okruženju.

Kome će koristiti retrogradni Merkur?

S druge strane, Ribe i Device će imati sreće u svemu, gotovo kao da će moći da urade sve što im padne na pamet. Prema mišljenju astrologa, Merkur i Uran pomoći će im u promeni ustaljenih obrazaca i rešavanju problema.

Stil

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments