Foto: Deseret News/Shutterstock

Istraživanje kanadskog univerziteta Sajmon Frejzer, koje je trajalo od 2000. do 2013. godine, pokazalo je da što žena rodi više dece, njene ćelije će sporije stariti. 

U toku studije istraživači su pratili 75 reproduktivno aktivnih žena. Na početku studije istraživači su skupili sluz iz nosa kako bi izmerili telomere svih učesnica. Telomeri predstavljaju svojevrsne indikatore dužine života, a vremenom se mogu skraćivati. Istraživanja pokazuju kako su duži telomeri povezani s manje bolesti i dužim životom. Na kraju studije, nakon 13 godina, istraživači su opet izmerili telomere.

Foto: FirstCry Parenting

Istraživači su utvrdili da su žene koje su rodile više dece tokom istraživanja imale duže telomere- sa svakim rođenim detetom žena može očekivati produžene telomera za .059 jedinica. Naravno, u istraživanje su bili uključeni i bitni faktori poput starosti, zarade i stila života žena uključenih u studiju.

Kako to da deca usporavaju starenje?

Naučnici ovo objašnajvaju sa dva pojma- estrogen i podrška. Nivo estrogena u trudnoći raste, može delovati kao antioksidans, štiti ćelije i osigurava da se telomeri ne smanjuju. Veći broj dece znači da ćete imati veću podršku od strane bližnjih, a to znači da veća podrška dovodi do veće energije u metabolizmu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments